Inculpații ajunși celebri pentru că au ajutat anchetatorii prin „măsurile de precauție” pe care și le-au luat

Data publicării:
catuse-2

Cel mai recent caz - moştenitorul familiei Sturdza. Îşi nota cu sfinţenie în jurnal cum mergeau operaţiunile de retrocedare ilegală a pădurilor şi, mai mult, înregistra discuţiile cu oficialii pe care îi mituia.

În alte cazuri, procurorii au găsit în casele suspecţilor agende cu sumele primite mită sau împrumutate cu camătă.

În toamna anului trecut, procurorii au ridicat din locuința lui Paltin Sturdza agendele în care ţinea o evidenţă strictă a discuţiilor purtate cu politicienii la care apelase pentru a obţine retrocedarea pădurilor din Bacău. Erau notiţe făcute zi de zi, timp de mai mulţi ani.

În casa lui Paltin Sturdza au fost găsite şi înregistrările pe care le făcea cu aparatura proprie.

Altă notiţă relevantă a fost descoperită de procurori în agenda din februarie 2013. Potrivit consemnărilor, fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu intrase deja în afacere, însă Paltin Sturdza avea dubii cu privire la succesul intervenţiilor acestuia.

Nici Viorel Hrebenciuc nu a scăpat de interceptările artizanale.

Pentru că îşi calcula comisionul în funcţie de alocările bugetare, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, ţinea evidenţa mitei cu ajutorul consilierului personal. Procurorii au descoperit că evidenţa era ţinută într-un calculator ridicat la percheziţii, aşa că nu le-a fost greu să-şi contureze acuzaţiile.

Deși nu era la primul contact cu oamenii legii, Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, a contribuit fără să vrea la ancheta procurorilor, care în urmă cu doi ani au descins în locuinţa sa şi a membrilor clanului Cămătaru.

Suspiciunile erau de cămătărie, iar una dintre probele principale a fost chiar agenda interlopului. Sile Cămătaru avea un carnet în care îşi nota cui împrumutase bani, ce sume, în timp ce camăta era trecută drept TVA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri