Inspecția Judiciară: Victor Ponta a încălcat independența Justiției, Traian Băsescu nu

Data publicării:
Traian Basescu Victor Ponta colaj-2

 

FOTO: Digi24

Declarațiile au fost făcute în octombrie, când Victor Ponta a spus că primarul - pe atunci - al Sibiului, Klaus Iohannis, va fi declarat incompatibil de ICCJ, întrucât aceasta este practica unitară a instanţei supreme, în toate cazurile similare.  

Imediat după această declarație, ACL - alianţa care îl susţinea pe Klaus Iohannis la Președinție - a cerut sesizarea Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii. Liberalii şi democraţii erau convinşi că, prin declaraţia sa, Victor Ponta nu face decât să pună presiune asupra Justiţiei.

Inspecția Judiciară notează în raportul său că a fost afectată independenţa sistemului, întrucât prin declaraţiile lui Victor Ponta despre dosarul lui Iohannis au fost încălcate limitele discursului politic.

Traian Băsescu nu a încălcat independența Justiției

Inspecţia Judiciară (IJ) a constatat, în schimb, că independenţa justiţiei nu a fost afectată de declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, care a spus că, în dosarul Microsoft "vor mai apărea surprize, inclusiv persoane".

Inspectorii judiciari au stabilit că afirmaţiile preşedintelui nu fost de natură să afecteze independenţa judecătorilor şi a procurorilor, având în vedere că acestea pot fi încadrate în limitele discursului politic, a precizat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt la IJ, Tamara Manea.

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare, după ce, în 13 octombrie, Traian Băsescu a declarat la Realitatea TV, răspunzând unei întrebări, că în dosarul Microsoft vor mai apărea surprize, inclusiv persoane.

Membrii plenului CSM urmează să stabilească joi dacă îşi vor însuşi concluziile raportului IJ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri