Dosarul Mineriadei. Ion Iliescu și Virgil Măgureanu, acuzați de infracţiuni contra umanității

Data publicării:
ion iliescu inquamphotos

Foto: Inquamphotos.com

ACTUALIZARE 17.06 Viorel Ene, președintele Asociației Victimelor Mineriadelor din România, spune că privește „cu ponderație” punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu și Virgil Măgureanu, ca și redeschiderea dosarului, pentru că nu a fost redeschis în întregime dosarul Mineriadei.

Noi am făcut o plângere în 1997 împotriva celor pe care îi considerăm vinovați, printre ei si procurorii care au emis mandate de arestare ilegale împotriva oamenilor nevinovați care au stat în pușcărie până la 6 luni de zile. (...) Voinea (procurorul militar Dan Voinea, n.r.) a fragment dosarul, a disjuns dosarul cu acești procurori”, a spus Viorel Ene.

Acești procurori au fost scăpați de procurii din Parchetul General. Sperăm să nu avem aceeași surpriză cu fragmente din dosar care au fost disjunse”, a adăugat el.

Viorel Ene spune că îl consideră pe Ion Iliescu vinovat de violențele din iunie 1990.

Eu îl acuz pe Ion Iliescu, pentru că lui i s-a raportat în seara de 13 iunie 1990 că nu mai e picior de protestatar, că au fost împrăștiați pentru că se trăsese. În dimineața zilei de 14, minerii și cetățenii feseniști care au fost conduși la Palatul Victoria au primit un discurs, în loc să le mulțumească că au venit și să plece acasă, că s-a rezolvat problema, l-a trimis în Piața Universităţii pe Cozma ca să-mi dea mie în cap și altora. S-a vrut venirea minerilor ca să se bage frica în populație”, a spus el.


ACTUALIZARE 16.07. Parchetul va cere aviz pentru urmărirea penală a lui Victor Atanasie Stănculescu. Deoarece acesta era ministru al Apărării la data la care au avut loc evenimentele vizate în dosar - Mineriada din 13-15 iunie 1990 - procurorii au nevoie de aviz de la președintele Klaus Iohannis pentru a putea începe urmărirea penală.



ACTUALIZARE 14.20. Și Victor Atanasie Stănculescu a fost pus sub acuzare în acest dosar, spun surse judiciare. Avocatul său nu a confirmat însă informația și a negat că fostul ministru al Apărării ar fi fost citat în calitate de suspect, așa cum declarase clientul său.

Avocatul a mai spus că au fost doar informați că s-a reluat ancheta și că Ion Iliescu și Virgil Măgureanu au fost puși sub acuzare.

Citiți și: 

INTERVIU. Ion Iliescu la Digi24: Nu am ce să-mi reproșez. Dimpotrivă
INTERVIU. Virgil Măgureanu, despre SRI și moștenirea Securității

Fostul ministru a declarat că el nu era în țară în momentul Mineriadei și că nu știe cine a dat ordin pentru izbucnirea violențelor sau pentru chemarea minerilor.

El a spus că era la Berlin, unde avea loc desființarea Tratatului de la Varșovia, astfel că nu cunoaște aceste detalii.



ACTUALIZARE 13.57. Fostul ministru al Apărării Victor Atanasie Stănculescu a ajuns la Parchetul General, pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. 


ACTUALIZARE 11.55. Și Virgil Măgureanu a fost pus sub acuzare pentru crime împotriva umanității. La ieșirea de la Parchetul General, el a declarat că este „benefic” faptul că s-au reluat cercetările, pentru a se reconstitui „conform adevărului toate câte s-au întâmplat”.

„Nu este doar atribuția mea să reconstitui adevărul, să contribui la asta pot”, a mai spus fostul șef al SRI.

Întrebat dacă a fost pus și el sub acuzare pentru crime împotriva umanității, Virgil Măgureanu a răspuns: „Întrebarea este de-a dreptul neroadă”.

„Prin ordonanţa nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g şi j din Codul penal constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aprox. 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanşat de către muncitori din unele centre industriale şi bazine carbonifere din ţară”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.


ACTUALIZARE 11.50. Dumitru Borțun, specialist în comunicare, spune că a considera discursul lui Ion Iliescu în fața minerilor o dovadă a faptului că fostul șef de stat i-a chemat în București este o chestiune naivă.

S-ar putea să fi fost – eu nu am date –, dar a considera discursul lui Ion Iliescu în fața minerilor dovadă a faptului că el i-a chemat mi se pare o naivitate impardonabilă, de nescuzat. încerci să te pui în locul lui... Îți dai seama că era un om de stat pus în fața unei situații îngrozitoare de către alții, care voiau să-l dărâme, probabil a fost o încercare de lovitură de stat, și el a fentat această situație nefericită. S-a dus în întâmpinarea minerilor, le-a spus că are o treabă pentru ei, să curețe piața, și pe urmă i-a strâns la pavilionul expoziției naționale să îi dea afară din București. Dacă ar mai fi stat (minerii, n.r.), am fi asistat la nenorociri. El era singurul om care îi putea strânge undeva. S-a prefăcut că le mulțumește și i-a urcat în trenuri. Iliescu a dat dovadă de un talent politic. Și noi îl incriminăm de ce? Pentru că s-a dus să le mulțumească? Păi nu ne dăm seama că asta a fost o strategie politică de mare valoare. Nu vreau să-i iau apărarea, vreau să arăt ce înseamnă un discurs analitic”, a spus Dumitru Borțun, specialist în comunicare.

Cât despre discursul lui Liviu Dragnea din weekendul trecut, de la Congresul PSD, când noul președinte al partidului a spus că membrii PSD ar trebui să își ceară scuze față de evenimentele petrecute în perioada Mineriadei, Dumitru Borțun spune că acesta a fost un exercițiu de comunicare bine gândit. El nu exlude ca Liviu Dragnea să fi avut cunoștință de punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu, dar menționează că este numai o speculație.

Speculații putem face. Neavând toate datele, putem spune da, există o legătură. Dar analogiile astea ne pot induce în eroare. S-ar putea spune că Domnul Dragnea și cei din jurul lui știau ce urma să se întâmple și au încercat să scoată imaginea partidului din acest calambur. Dar, pe de altă parte, îl văd ca pe un exercițiu de comunicare foarte bine gândit, dar care suplinește o politică reală”, a spus Dumitru Borțun.

ACTUALIZARE 11.00. Marian Munteanu, fostul lider al studenților din acea perioadă, a spus că nu este surprins de această ipoteză judiciară și că aceasta i se pare normală.


„Bănuiesc că ancheta are o mulțime de alte aspecte care urmează a fi aflate. O acțiune ca cea din 1990, care a angajat forțe enorme la nivelul statului român, va scoate la lumină multe persoane care au avut poziții de decizie și care au organizat acele activități cu urmări nefericite pentru țara noastră și pentru cetățenii ei”, a spus Marian Munteanu.

INTERVIU. Marian Munteanu: Dacă înalți demnitari nu erau implicați în Mineriadă, cum de n-au fost încă pedepsiți vinovaţii?

Cred că ăsta e doar începutul, nu poate fi vorba în mod cert doar de incriminarea unei persoane sau a două. Acolo a fost o acțiune organizată la nivelul conducerii statului și a guvernului”, a mai spus fostul lider al studenților din perioada 1989-1991.


ACTUALIZARE 10.55. Ion Iliescu a fost învinuit de crime împotriva umanității, în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie. Este primul fost șef de stat din istoria recentă a României care este pus sub învinuire.

Ion Iliescu a plecat de la Parchetul General fără a face declarații presei. El a stat în biroul procurorilor mai puțin de o oră.


ACTUALIZARE 10.30. Fostul procuror militar Dan Voinea, care a coordonat timp de mai mulți ani ancheta în acest dosar, spune că încadrarea juridică corectă pentru mineriade este „crime împotriva umanității”.

„Toate victimele, peste 1.200 (morți și răniți), ei au fost căzuți sub puterea adversarului politic, pentru că ei au fost arestați atunci și s-au exercitat acte de represiune împotriva lor tocmai pentru că erau adversari politici. Ei au avut parte de tratamente neomenoase. Unii au fost bătuți, au fost și cateva violuri. Declarațiile părților vătămate există la dosar. Cred că mare lucru nu mai are de făcut. Practic, Ion Iliescu s-a implicat personal în coordonarea acțiunilor represive din 13 -15 iunie”, a spus Dan Voinea la Digi24.


ACTUALIZARE 10.09. Surse judiciare spun că Ion Iliescu ar putea fi pus sub acuzare. Pe de altă parte, la Parchetul General a ajuns și fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu.

Virgil Măgureanu: Până nu se lămuresc de către instanţă circumstanţele acestor regretabile victime nu avem ce comenta.

Reporter: Aveţi ceva să vă reproşaţi?

Virgil Măgureanu: Nu cred că în legătură cu morţi.

Reporter: Dar în legătură cu ce?

Virgil Măgureanu: ... (nu răspunde).


La intrarea în clădirea Parchetului General, Ion Iliescu nu a făcut nicio declarație. De-a lungul timpului, fostul președinte a declarat că nu i-a chemat pe mineri în București. Există însă numeroase înregistrări în care Ion Iliescu le mulțumea minerilor pentru că au venit la București pentru a restabili liniștea.

După 25 de ani, dosarul mineriadei din iunie 1990 a revenit pe masa procurorilor după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat, la începutul acestui an, statul român să găsească vinovaţii. Evenimentele violente din vara lui 1990 au lăsat în urmă o mie de oameni victime.

Oficial, se vorbește de șase morți, dar, potrivit unor informații neoficiale, numărul celor care și-au pierdut viața este de aproximativ 100.

Citiți și:

Dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990, redeschis. Dan Voinea: Vinovaţii există în dosar cu nume, prenume şi încadrare juridică

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri