Laura Codruța Kovesi, priorităţile noului mandat de șef al DNA

Data publicării:
kovesi 1

În proiectul de management, depus la Consiliul Superior al Magistraturii, Laura Codruţa Kovesi spune că pe viitor este important ca Serviciul Tehnic al DNA, cel care se ocupă cu interceptarea telefoanelor, să primească mai multe resurse. Propunerea vine în condiţiile în care Curtea Constituţională a stabilit că SRI nu mai poate face interceptări pentru anchetele penale.

„Detaşarea unui număr suplimentar de lucrători de poliţie judiciară care să gestioneze infrastructura tehnică suplimentară, să asigure monitorizarea în timp real a comunicaţiilor interceptate, să realizeze supravegheri operative şi înregistrări ambientale în spaţii publice sau private. " (sursa: Proiectul de management al L. C. Kovesi)

Procurorul-şef al DNA mai propune şi cumpărarea de maşini speciale pentru ofiţerii de poliţie judiciară care lucrează la acest serviciu. Laura Codruţa Kovesi consideră că este necesară şi suplimentarea echipamentelor folosite la ascultarea telefoanelor suspecţilor, dar şi la monitorizarea lor. Dacă va primi un nou mandat de procuror-şef, Laura Codruţa Kovesi vrea ca legislaţia să fie schimbată astfel încât un suspect să poată ajunge la o înţelegere cu procurorul dacă îşi recunoaşte faptele chiar dacă pedeapsa maximă pe care ar putea să o primească este mai mare de şapte ani.

„O soluţie ar putea fi modificarea condiţiilor de încheiere a acordului de recunoaştere a vinovăţiei pentru a putea fi încheiat şi pentru fapte pentru care legea prevede pedepasa închisorii mai mare de şapte ani, cum este în cazul multor infracţiuni date în competenţa DNA. În acest fel, s-ar reduce semnificativ şi numărul participărilor în şedinţele de judecată, dar şi durata de judecare a cazurilor de corupţie." (sursa: Proiectul de management al L. C. Kovesi)

Procurorul şef al DNA cere şi suplimentarea numărului de procurori pentru că volumul de muncă a crescut de patru ori în ultimii ani. Potrivit calendarului stabilit de CSM, secţia de procurori a decis ca pe 24 martie să o audieze pe Laura Codruţa Kovesi când va primi aviz pozitiv sau negativ pentru a ocupa încă trei ani funcţia de şef al DNA. Pe 25 martie, avizul, care este consultativ, va fi trimis ministrului Justiţiei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri