Lavinia Săniuță, directorul Apa Nova București, audiată la DNA Ploiești

Data publicării:
DNA 2 -2

Lavinia Săniuță este director al Apa Nova București începând din luna iunie a acestui an. Aceasta apare într-o interceptare cuprinsă de procurorii DNA în documentele din acest dosar, ea purtând o discuție cu Mădălin Mihailovici, director adjunct al companiei, referitoare la documente pe care procurorii DNA le-au ridicat de la sediul Apa Nova București.

Aceasta este martor în dosar şi soţia fostului ministru de Interne Marian Săniuţă. În ultimii cinci ani a avut diverse funcţii de conducere la Apa Nova. De trei luni este directorul general Veolia, grupul francez care deţine furnizorul de apa din Capitală. Potrivit unor surse judiciare, femeia le-a spus anchetatorilor că funcţia este una onorifică şi n-are nicio putere decizională. Managerii francezi, Bruno Roche si Lalague Laurent, inculpaţi şi ei în dosar, ar fi luat toate hotărârile fără să o consulte. De altfel, potrivit aceloraşi surse, Lavinia Săniuţă susţine că nu participa la şedinţe şi ar fi aflat de la subalterni pe ce se cheltuiau banii în firmă.

Directorul adjunct Mircea Macriş, audiat şi el azi, ar fi, potrivit surselor judiciare, ochii şi urechile managerilor francezi. El ar fi fost cel care păstra legătura cu consilierii din Primăria Capitalei şi Primăria Sectorului 1. Mai mult, el ar fi avut şi misiunea de a monitoriza şedinţele importante pentru a le raporta şefilor săi, Bruno Roche si Lalague Laurent, ce nemulţumiri au aleşii vis-a-vis de alimentarea cu apă a Bucureştiul. Aceste nemulţumiri ar fi dispărut însă în momentul în care aleşii ar fi primit diverse sume de bani.

Din 2008 bucureştenii au plătit facturi nejustificat de mari, susţin procuroii anticorupţie. Apa s-a scumpit cu 1.400 la sută de când serviciul de apă şi canal a fost concesionat companiei Apa Nova. În doar un an, între 2011 şi 2012, profitul Apa Nova a crescut de la 85 de milioane de lei la aproape 119 milioane de lei. Totul a fost decontat de locuitorii capitalei. În acelaşi dosar sunt cercetaţi Costin Berevoianu, Vlad Moisescu şi Ovidiu Semenescu. Toţi trei se află sub control judiciar, acuzaţi de trafic trafic de influenţă. procurorii au cerut arestarea lor preventivă, dar instanţa nu a fost de acord. 

În același dosar au mai fost audiați ca martori directorii adjuncți ai companiei, Giovana Soare și Mădălin Mihailovici, liderul sindicatului angajaților Apa Nova București, Nicolae Turcuman, directorul Direcției de securitate și prevenire din cadrul societății, Andrei Hostiuc, finul omului de afaceri Ovidiu Semenescu, Teodor Sterian, administrator al firmei SC SIS Strategy SRL care are contract cu Apa Nova București, directorul de achiziții și directorul financiar ai companiei furnizoare de apă, Mihai Savin și Irina Munteanu, dar și fostul șef al Poliției Locale Ploiești, Cristinel Toader.

De asemenea, procurorii au dispus începerea urmăririi penale sub control judiciar față de Costin Berevoianu, fost consilier personal al primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, oamenii de afaceri Vlad Moisescu și Ovidiu Semenescu și față de francezul Bruno Roche, fost director general al Apa Nova București, acuzațiile aduse celor trei fiind de cumpărare de influență și trafic de influență.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri