Monica Macovei: „Declarația lui Victor Ponta legată de condamnarea lui Năstase este o amenințare și o insultă adusă magistraților”

Data publicării:
Monica Macovei europarlamentar - mfax-5

Dintr-o săptămână plină din perspectiva justiției, Monica Macovei consideră că „cel mai important, în sens negativ, este declarația primului ministru în sensul că dosarul lui Năstase este un dosar politic”.

Este o amenințare și o insultă adusă magistraților, pentru că atunci când spui că un dosar este politic înseamnă că nici judecătorii și nici procurorii nu au avut probe reale de condamnare, înseamnă că au inventat probe, înseamnă că între cele două coperte ale dosarului nu sunt decât foi goale. Îi jignești și, practic, îi ameninți. Îi jignești că nu sunt profesioniști, că nu sunt independenți, că nu judecă pe bază de probe. Ceea ce nu este adevărat. Dosarul este public de atâția ani de zile, a fost dezbătut de presă și este un dosar beton”, a mai spus fostul ministru al Justiției.

Adrian Năstase a fost condamnat luni la patru ani de închisoare, cu executare, de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Dana Năstase, soția fostului premier, a fost condamnată la trei ani de închisoare, dar cu suspendare. 

Premierul Victor Ponta a comentat această sentință afirmând că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele a instituit, din 2005, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.

De asemenea, el a comparat situaţia lui Adrian Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko.

În urma acestor declarații, conducerea CSM a sesizat Inspecția Judiciară pentru a determina dacă declarațiile premierului sunt de natură să influențeze independența Justiției.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri