Mari dosare de coruptie, aproape de prescriere

Data publicării:
miron mitrea mediafax-1

Peste mai puţin de două luni, Codul Penal se schimbă, iar pentru unele fapte de corupţie, precum abuzul în serviciu sau luarea de mită, pedepsele sunt mai mici.

Pedepse mai mici înseamnă şi termene de prescriere mai mici. Spre exemplu, dacă acum abuzul în serviciu este pedepsit cu până la 15 ani de închisoare, începând cu februarie 2014, pedeapsa maximă scade la cel mult zece ani. Aşadar, după intrarea în vigoare a noii legi penale, o astfel de faptă se va prescrie după 15 ani şi nu după mai bine de 22, ca până acum.

Ce înseamnă însă prescrierea? Instanţele vor fi obligate să constate că procesul trebuie să înceteze, indiferent de probe sau de lipsa lor.

„Din evaluarea preliminară, ar fi un număr de 20 de dosare în care în anul 2014 ar putea interveni termenul de prescripţie dacă Codul Penal va intra în vigoare”, a spus Laura Codruta Kovesi, procuror-şef al DNA.

Cine ar putea scăpa de răspunderea penală

Unul dintre aceste dosare îl vizează pe fostul şef al CFR, Mihai Necolaiciuc, fugit din țară în 2005 și adus sub escortă în România șase ani mai tarziu.

El a fost acuzat că aproape a falimentat compania prin achiziţii de zeci de milioane de euro, iar în februarie va scăpa de unul dintre cele patru dosare pe care le are la instanţă. Cauza se referă la un prejudiciu de peste 18 milioane de euro, săvârşit în 2001. Fapta de abuz în serviciu va fi considerată prescrisă.

„În 2005 eu am plecat, am plecat în Moldova legal, cu paşaportul în mână şi abia în 2006 au apărut dosarele acelea de urmărire, care practic în 2006 au evoluat”, spune Mihai Necolaiciuc, fost director al CFR.

Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, a fost retrimis recent in judecată.

Procurorii au şanse reduse, dacă nu inexistente să obţină o decizie definitivă în acest caz înainte de aplicarea noilor legi. Deputatul a fost acuzat că ar fi primit mită sub forma unor lucrări de construcţie la casa mamei sale în urmă cu mai bine de 11 ani.

Dosarul lui Miron Mitrea este în stadiu de judecată pe fond, pentru luare de mită care ar fi adus un prejudiciu de 5 miliarde de lei vechi.

„Am semnat procesul verbal, nu era nimic nou, era exact acelasi proces verbal care era şi data trecută când m-au trimis în judecată”, a explicat Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor.

Deputatul UDMR Attila Marko este într-o situaţie similară. Cazul său a stîrnit controverse în judeţul Covasna, după ce o instanţă de fond l-a condamnat la trei ani de închisoare pentru o retrocedare considerată ilegală.

Acum, fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei se judecă în ultima fază procesuală la o curte de apel. Aşadar, dacă instanţa ajunge la o decizie înainte de februarie 2014, prescrierea cazului poate fi evitată.

Cauze deja prescrise

Există şi alte dosare deja închise din acest motiv.

Unul este dosarul falimentării BID, în care inculpat e omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, închis definitiv în 2011 pe motiv de prescriere a acuzaţiei de uz de fals

Și în dosarul Rompetrol, în care printre inculpați se numără și Dinu Patriciu, aflat pe rol, la Curtea de Apel Bucureşti, faptele au început să se prescrie la finalul lui 2011.

Un alt dosar notoriu era la un pas de a se prescrie, respectiv dosarul „Trofeul calității”, în care a fost condamnat fostul premier Adrian Năstase, în iunie 2012.

Prescrierea cauzei a fost împiedicată atunci de conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a luat decizia de a nu calcula în termenele de prescripție perioada în care dosarele au stat la Curtea Constituțională.

Decizia a fost făcută publică de Livia Stanciu la finalul lunii octombrie a anului 2011, anterior emiterii deciziei definitive și irevocabile în acest mare dosare de corupție.

La întrebarea „Ce măsuri aţi luat în cazurile de mare corupţie în care există riscul să se prescrie faptele?”, Livia Stanciu președintele ÎCCJ, răspundea într-un interviu acordat site-ului infocsm:

„Este făcută deja o situaţie a tuturor dosarelor de acest gen în care s-a calculat termenul de prescripţie avându-se în vedere toate etapele procesuale. În 2012 nu vom avea niciun astfel de caz de prescriere pentru că am luat măsuri. O primă măsură, luată la nivelul Înaltei Curţi, a fost ca perioadele în care dosarele au fost suspendate, ca urmare a faptului că au stat la Curtea Constituţională, să nu intre în calculul termenului de prescripţie. Am transmis această decizie cu caracter îndrumător tuturor curţilor de apel. În acest mod, un dosar în care s-ar fi împlinit termenul de prescripţie în 2012 a fost devansat până la sfârşitul anului 2013. Iar în această lună am decis că toate dosarele de recurs, cu inculpaţi liberi, să fie fixate în ianuarie 2012, după noile promovări, ca să putem acorda mai multe termene în dosarele de mare corupţie. Pentru că altfel nu reuşim să mai facem faţă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri