Ministrul Mihnea Costoiu a fost audiat la DNA în dosarul contractelor de un miliard de euro

Data publicării:
mihnea costoiu - 5528892-Mediafax Foto-Stefan Micsik

Actualizare 18.15. Mihnea Costoiu a fost citat ca martor în legătură cu două contracte încheiate de Ministerul Educaţiei, Ministerul Comunicaţiilor şi Guvernul României cu Microsoft. Unul în 2004 - iar cel de-al doilea în 2009, când Mihnea Costoiu era secretar de Stat în ministerul Educaţiei.

„Am fost în calitate de martor. (...) Din respect nu pot să dau nicio declarație”, a spus Mihnea Costoiu.

Social-democratul Eugen Bejinariu este cel care în aprilie 2004 a semnat contractul cadru cu Microsoft. La acea vreme ocupa funcţia de secretar general al Guvernului. În decembrie 2004 a semnat şi acte adiţionale. Ajunsese între timp, premier interimar.

Ce mi-am adus aminte i-am spus doamnei procuror, altceva nu am de comentat”, a spus el la ieșirea de la audieri.

____________________

În 2009 Mihnea Costoiu era secretar de stat în Ministerul Educaţiei. În acel an s-a semnat al doilea contract cu Microsoft agreat de Guvern, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Cercetării.

Mihnea Costoiu va da o declaraţie de martor.

La DNA, tot în calitate de martor, a venit astăzi şi Eugen Bejinariu, fost secretar general al Guvernului Adrian Năstase, tot în calitate de martor.

Şi alţi foşti şi actuali oficiali din Ministerul Educaţiei, Ministerul Cercetării vor veni să dea explicaţii la DNA legat de aceste contracte în valoare de 200 de milioane de euro privind închirierea unor licenţe educaţionale.

În dosar au mai fost audiaţi Sorin Eftene, fost director general al Microsoft România, şi şeful Secretariatului General al Guvernului, Ion Moraru.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, în 10 iulie, că procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie efectuează cercetări în cauza penală constituită ca urmare a sesizării Corpului de Control al Primului-ministru din 21 mai 2013.

„Obiectul sesizării l-a constituit închirierea şi extinderea de licenţe educaţionale de către, Ministerul pentru Societatea Informaţională şi Ministerul Educaţiei Naţionale care contrar dispoziţiilor acordului cadru nr. 32/12.08.2009 au încheiat, contrar HG nr. 460/2009, contracte de furnizare produse, existând indicii că s-au efectuat plăţi privind o sumă de aproximativ 9 milioane euro, destinate unităţilor de învăţământ”, a precizat DNA.

Potrivit sursei citate, în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă în legătură cu infracţiuni de corupţie, luare de mită, dare de mită şi abuz în serviciu.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA vizează trei contracte referitoate la licenţele IT, derulate între 2001 şi 2013. Este vorba despre Contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription, încheiat între Guvernul României şi Microsoft Ireland prin intermediul Fujitsu Siemens Computers (FSC) Austria GesmbH, în valoare de 105 milioane de dolari, derulat în perioada 2004-2009, de Contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription, încheiat între Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi consorţiul D-CON.NET, în valoare de 96 de milioane de euro, derulat în perioada 2009-2013, şi de Contractul privind Sistemul Educaţional Informatizat (MEC SEI), încheiat între Siveco şi Ministerul Educaţiei, în valoare de 124 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri