Mită pentru vameși. 17 lucrători vamali, reținuți de DNA

Data publicării:
lei ron bani mediafax foto octav ganea 1

La data de 22 octombrie 2013 procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Iași – Direcția Națională Anticorupție au extins cercetările și au început urmărirea penală față de alte cinci persoane, așa încât, în prezent, în respectivul dosar, sunt învinuite în total 28 de persoane, respectiv 24 de lucrători vamali și patru polițiști de frontieră. cu grad profesional de agent. Toate persoanele își desfășoară activitatea în punctul de trecere al frontierei Albița, din județul Vaslui.

Conform ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale, în perioada mai – octombrie 2013, „în contextul desfășurării activităților profesionale privind controlul polițienesc/vamal asupra persoanelor care transportau colete spre și dinspre Republica Moldova și asupra mijloacelor de transport cu care acestea s-au deplasat, inculpații pretindeau și primeau sume de bani (între 10 lei și 100 de euro, pretinzând chiar și 200 de euro) în schimbul permiterii tranzitării frontierei de est”.

În schimbul banilor primiți, inculpații efectuau formal sau nu efectuau deloc controale vamale ale coletelor care erau expediate prin tranzitarea României, din Italia spre destinatari din Republica Moldova sau dinspre Republica Moldova înspre Italia.

În zilele de 22 și 23 octombrie 2013 procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Iași – Direcția Națională Anticorupție au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de 17 lucrători vamali și măsura obligării de a nu părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile față de un lucrător vamal și doi polițiști de frontieră, cu grad profesional de agent.

Alți 8 învinuiți, respectiv șase polițiști vamali și doi polițiști de frontieră vor fi cercetați în stare de libertate.

Cei 17 inculpați reținuți pentru o perioadă de 24 de ore urmează a fi prezentați miercuri la Tribunalul Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Reţinerile au fost dispuse după o noapte de audieri, când vameşii şi poliţiştii de frontieră ridicaţi, ieri, de procurorii anticorupţie, au răspuns, pe rând, la întrebările anchetatorilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri