Motivele eliberării condiționate a lui Adrian Năstase

Data publicării:
Adrian Nastase eliberat a doua oara din inchisoare - Mediafax Foto-Marius Dumbraveanu

„Aşa cum vedeţi am rămas acelaşi. Încercările din ultimii ani mai degrabă m-au întărit”, acestea au fost primele cuvinte ale fostului premier proaspăt eliberat.

Astăzi, după o lună de la eliberare, instanţa şi-a motivat hotărârea definitivă.

Tribunalul are în vedere faptul că petentul pe durata detenţiei a avut un comportament foarte bun, a participat în mod constant la activităţile educative şi asistenţă psihosocială desfăşurate în penitenciar (...) a înţeles să se conformeze regulilor şi rigorilor detenţiei dând dovezi de îndreptare”, se arată în motivarea dată de Tribunalul Ilfov.

Fostul premier nu a recunoscut niciodată acuzaţiile pentru care a fost condamnat. Şi acest lucru l-a subliniat şi reprezentantul DNA: Adrian Năstase nu a înțeles ideea de justiție şi se crede în continuare o victimă politiă. Cu toate acestea, 500 de zile de detenţie, a considerat judecătorul, sunt suficiente pentru lecţia primită de către premier, iar luările de atitudine de pe blog au fost justificate astfel: „Analizând aceste înscrisuri, tribunalul constată că afirmaţiile făcute nu depăşesc limita legală stabilită prin Constituţia României, fiind o exercitare a dreptului la libertatea de exprimare”.

Mai mult decât atitudinea publică, judecătorii au apreciat implicarea fostului premier în reeducarea celorlalţi deţinuţi.

„În fiecare săptămână am mers la comunitatea consumatorilor de droguri şi, ei au povești extrem de interesante şi, după ce faceam o anumita expunere, ei mă întrebau diverse lucruri, discutam teme extrem de diverse, de la pictură, artă, muzee, masonerie, până la chestiuni legate de legea privind graţierea”, a mai spus Adrian Năstase după eliberarea condiționată.

Eliberarea lui Adrian Năstase a fost capitolul final din saga juridică ce l-a avut în centru pe fostul premier, judecat în trei dosare penale.

Suspecţi celebri pe care victimizarea i-a trimis după gratii
Scriitori din închisoare. Condamnații pentru corupție care scriu cărți pentru a-și reduce pedeapsa
Adrian Năstase vrea o lege a grațierii. Discuțiile în Parlament se reiau în septembrie
C. T. Popescu: Nu cred că deținuții politic din anii '50, când ieșeau tot de la Jilava, erau dispuși să facă bancuri și miștocăreli ieftine
Victor Ponta se bucură „fff mult” pentru eliberarea condiționată a lui Adrian Năstase

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri