VIDEO. Neculai Onțanu așteaptă acasă decizia unui eventual arest

Data publicării:
ontanu


ACTUALIZARE 19.55 Ordonanţa de reţinere emisă pe numele lui Neculai Onţanu a expirat. Edilul a plecat acasă, unde va aştepta decizia judecătorilor, care au rămas în pronunțare. Primarul sectorului 2 a refuzat să comenteze cazul său, motivând că dosarul este pe rolul instanței.

Traseul mitei. Rise Project: o parte a terenului a ajuns la familia lui Gabriel Oprea 

Dosarul în care au fost reţinuţi primarul sectorului 2, Neculai Onţanu şi Loredana Radu, avocata lui Victor Ponta şi a lui Gabriel Oprea, scoate la iveală un sistem care i-a îmbogăţit pe mulţi. În acest caz, Neculai Onţanu şi apropiaţii săi ar fi primit abuziv un teren de 1500 de metri pătraţi în nordul capitalei, în valoare de peste 4 milioane de euro, spun procurorii DNA.

„Ar fi acceptat promisiunea unor foloase necuvenite de la o persoană care deținea drepturile litigioase asupra unei suprafețe de peste 8 hectare doar în sectorul 2 din București. În schimbul urgentării procedurilor de restituire a dreptului de proprietate ar fi primit o suprafață de teren de 1.500 de metri pătrați în București. Această suprafață de teren ar fi fost transferată către două persoane indicate de primar”, a explicat Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al DNA.

Una dintre cele două persoane indicate de primar este avocatul Loredana Radu, reţinută pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani. Anchetatorii vorbesc însă şi despre un beneficiar real al mitei. Dar datele persoanei nu i-au fost făcute publice.

„La data de 17.12.2008, Radu Loredana Claudia a revândut terenul către (...), persoană apropiată primarului Onțanu Neculai (cei doi erau colegi în cadrul Partidului (...) , (...) )" - se arată în referatul DNA.

Jurnaliştii de la Rise Project au reuşit să obţină acte care ar duce spre Gabriel Oprea. Avocatul Loredana Radu este, conform Rise Project, nepoata fostului ministru.

Cristian Popa, reporter Digi24: „Aceasta este suprafaţa de 1500 de metri pătraţi despre care procurorii DNA spun că a fost primită drept mită de primarul sectorului 2. Se află în zona de nord a capitalei, iar pe întregul teren a început în urmă cu câţiva ani ridicarea unei clădiri, chiar dacă aceasta se află în zona de protecţie a lacului Floreasca”.

Potrivit Rise Project, la două luni după ce primește avizul de urbanism, în 17 decembrie 2008, Loredana Radu îi vinde lui Gabriel Oprea terenul de o mie de metri pătrați. Din contractele de vânzare-cumpărare disponibile spre consultare la Oficiul de Cadastru al Sectorului 2 reiese că avocata a încasat de la soții Oprea de opt ori mai mult decât a investit, adică 400.000 de euro. Cinci zile mai târziu, deşi nu mai era proprietarul terenului, Loredana Radu obţine autorizaţie de construcţie pentru un hotel. Într-o zonă protejată.

Informaţia apare negru pe alb în referatul DNA.

„Radu Loredana a obținut de la Primăria Sectorului 2 o autorizație de construcție pentru un imobil cu 10 nivele(3S+P+6E), care a fost ulterior edificat. (...) Rezultă că autorizația a fost emisă la solicitarea expresă a primarului Onțanu Neculai, cu încălcarea prevederilor legale, având în vedere că imobilul se află în zona verde de protecție a Lacului Tei, care este neconstruibilă” - se arată în referatul DNS.

Această clădire nu trebuia să existe. Aici trebuia să existe o promenadă care să traverseze Calea Barbu Văcărescu, din Lacul Floreasca în Lacul Tei”, spune Dan Trifu, reprezentantul unui ONG.

„Vă aduceţi aminte care a fost punctul de vedere al primăriei sectorului 2, al primarului Neculai Onţanu cu privire la această situaţie? Dumnealui a susţinut la vremea aceea şi Primăria sectorului 2 că de fapt terenul nu ar fi în spaţiul verde şi ar fi într-o zonă construibilă făcând, hai să spunem, nişte ilegalităţi într-un plan urbanistic”, subliniază Dan Trifu.

În decembrie 2011, terenul şi hotelul, încă în construcţie, se transformă în dar de nuntă. Beneficiar: Anamaria Tudor. Fiica lui Gabriel Oprea. Informaţia apare oficial în declaraţia de avere semnată de soţul acesteia, angajat al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

DNA face verificări legate de modul în care a intrat Gabriel Oprea în posesia terenului respectiv.

Neculai Onţanu este unul dintre cei mai longevivi primari din Bucureşti. Conduce sectorul 2 din anul 2000.  


Alături de primarul Sectorului 2 au fost reţinuţi, miercuri seara, secretarul primăriei şi avocata Loredana Radu, care îi reprezintă pe fostul premier Victor Ponta şi pe fostul vicepremier Gabriel Oprea. Anchetatorii spun că aceasta din urmă ar fi fost intermediar între Neculai Onţanu şi un om de afaceri de la care edilul ar fi primit 1.500 de metri pătraţi de teren.

Primarul Sectorului 2 este acuzat că ar fi acceptat să ajute un om de afaceri pentru ca acesta să intre în posesia unui teren de 83.000 de metri pătraţi. În schimb, ar fi primit mită un teren de 1.500 de metri pătrați. Faptele ar fi fost comise în perioada 2006-2007, dar abia anul acesta au fost denunţate chiar de cel care a beneficiat de ajutorul primarului Onţanu.

Citiţi şi:

Referatul procurorilor
Neculai Onţanu şi avocata lui Victor Ponta, reţinuţi de DNA
Tranzacţii care duc la DNA

„După emiterea titlului de proprietate, inculpatul Neculai Onțanu a primit o suprafață totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunțător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare - cumpărare fictive, către suspecta Radu Loredana Claudia și o altă persoană, interpuși indicați de edil”, arată DNA într-un comunicat.

Avocata Loredana Radu este suspectată că ar fi acceptat să încheie contracte fictive pentru a intra gratuit în posesia terenului dat mită de omul de afaceri ajutat de Neculai Onţanu. Scopul, spun procurorii, era ascunderea beneficiarului real. Aşa se face că Loredana Radu este acuzată de complicitarte la luare de mită şi spălare de bani. În contractele semnate la notar, preţul terenului a fost subevaluat, spun procurorii. Şi anume, la 50 de mii de euro, în condiţiile în care, în Ghidului cu prețuri orientative realizat de Uniunea Națională a Notarilor Publici, acesta depăşea 250 de mii de euro.

În dosar a fost audiat în calitate de martor şi omul de afaceri Marius Locic.

„Eu n-am nicio treabă. Nu mai veniţi cu martor denunţător. Eu nu cunosc pe nimeni. Sunt om de afaceri şi fiecare să-şi vadă de viaţa lui”, a declarat Marius Locic reporterilor.

Procurorii îl vor prezenta miercuri pe Neculai Onţanu Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Citiţi şi:

UNPR, după reţinerea lui N. Onţanu: "În mod evident, acest moment nu este simplu"
VIDEO. Avocata lui Victor Ponta, reţinută în dosarul lui Neculai Onţanu
Neculai Onţanu REŢINUT. Scandalurile în care a fost implicat primarul sectorului 2

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri