Neculai Onțanu rămâne în arest preventiv

Data publicării:
ontanu duba politie INQUAM Octav Ganea

Foto: Inquamphotos.com / Octav Ganea

Neculai Onțanu a contestat arestul preventiv, dar instanța nu i-a dat câștig de cauză.

Unul dintre motivele pentru care instanța a decis să mențină arestul preventiv în cazul primarului suspendat este faptul că acesta ar fi cerut angajaților să nu dea procurorilor documente decât cu acordul său, iar apoi a plecat din primărie, tocmai pentru a întârzia demersurile anchetatorilor.

Procurorii susţin în referatul cu care au obţinut arestarea că Neculai Onţanu şi-a ameninţat subordonaţii că-i dă afară dacă le vor anchetatorilor actele necesare anchetei.

După ce a luat la cunoştinţă de conţinutul solicitării, inculpatul Onţanu Neculai a emis în aceeaşi zi o adresă către compartimentul Arhivă, prin care le punea în vedere să nu elibereze niciun document fără respectarea procedurii, care presupunea aprobarea sa personală”, se arată în referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă.

În cele din urmă, anchetatorii au intrat în posesia documentelor cerute. Şi, cu ajutorul lor, au reuşit să stabilească circuitul prin care terenul primit mită de Neculai Onţanu a ajuns la fiica fostului vicepremier Gabriel Oprea.

Primarul ar fi încercat să ascundă acest traseu și tocmai de aceea nu ar trebui eliberat din arestul preventiv, mai spun anchetatorii.

Cristian Borcea, fostul preşedinte al clubului de fotbal Dinamo, este baza piramidei corupţiei în acest dosar. În 2006 l-ar fi convins pe Neculai Onţanu să pună umărul în mod ilegal astfel încât unui om de afaceri, stabilit la Monaco, să-i fie retrocedate mai multe terenuri în sectorul 2. În total peste 8 hectare de teren, spun procurorii. În schimbul serviciului, Neculai Onţanu s-ar fi ales cu 1500 de metri de teren. Două loturi, unul de 1000, iar celălalt de 500 de metri. Neculai Onţanu ar fi ales ca terenurile să fie trecute pe numele altor persoane. Unul dintre ele, de 1000 de metri, situat pe malul Lacului Floreasca, a fost trecut pe numele avocatei Loredana Radu, nepoata fostului vicepremier. De la ea, terenul a ajuns la Gabriel Oprea la un preţ de şapte ori mai mic decât cel de piaţă, spun procurorii, iar fostul ministru Gabriel Oprea ar fi început construirea unui hotel pe acest teren. În decembrie 2011, terenul şi hotelul, încă în construcţie, ajung ca dar de nuntă, la Anamaria Tudor, fiica lui Gabriel Oprea.

Aceasta este suprafaţa de 1500 de metri pătraţi despre care procurorii DNA spun că a fost primită drept mită de primarul sectorului 2. Se află în zona de nord a Capitalei, iar pe întregul teren a început în urmă cu câţiva ani ridicarea unei clădiri chiar dacă aceasta se află în zona de protecţie a lacului Floreasca”, relatează reporterul Digi24 Cristian Popa.

În instanţă, Neculai Onţanu a negat relaţia sa de prietenie cu Cristian Borcea. Asta poate şi pentru că fostul dinamovist a fost convertit de procurorii în martorul acuzării. Varianta edilului suspendat al sectorului 2 a fost contrazisă atât de interceptările aflate acum la dosar, cât şi de mai mulţi martori, care au povestit că cei doi, împreună cu omul de afaceri stabilit în Monaco, se întâlneau des la meciuri, pe arena din Ştefan cel Mare. Poate şi de aceea edilul a fost trimis după gratii.

Şi declaraţiile Loredanei Radu au fost puse la îndoială, ea fiind acuzată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani, la fel ca secretarul primăriei, Toma Șutru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri