Dosarul Mineriadei. Miron Cozma, pus sub acuzare: Ion Iliescu este vinovat!

Data publicării:
MINERIADA NU STERGE AGERPRES
FOTO: Agerpres

 

 Miron Cozma, liderul minerilor din 1990. FOTO: Agerpres

ACTUALIZARE 23:00  În cea de-a doua zi de audieri, primul care a venit la parchet a fost Emil „Cico” Dumitrescu, fost director al Direcţiei de Cultură din cadrul Ministerului de Interne și fost consilier al lui Ion Iliescu. Procurorii l-au pus şi pe el sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii.

Cico Dumitrescu: Spune că am fost acolo pentru omor şi am spus domn'e... A pus un termen aşa, Voinea ăsta, care nu are nicio acoperire. Când eu nu am avut pe nimeni în subordine, nu am avut puşcă. Cu ce, cu praştia? Cu ce să omor?

Reporter: Cine a tras în oameni?

Cico Dumitrescu: De unde să ştiu dacă nu am fost acolo?

Reporter: Dar unde aţi fost?

Cico Dumitrescu: Am fost în birou.

La sediul Parchetului a venit şi Cazimir Ionescu, fost vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională. El este suspectat că a participat la şedinţele în care s-a luat decizia aducerii minerilor la Bucureşti.

„Sunt suspect în dosarul mineriadei. Urmează să primesc dosarul în care apar capetele de acuzare şi suspiciunile în privinţa posibilităţilor mele de a fi participat în vreun fel la luare unor decizii. (...) De pe poziţia pe care o aveam ca vicepreşedinte CPUN aş fi putut participa la luarea unei decizii în privinţa organzării mineriadei”, a explicat Cazimir Ionescu.

În dosarul mineriadei a fost pus sub acuzare şi Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului.

Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului: „Nu există nicio probă. De-a lungul vremii nu există nicio reclamaţie împotriva mea. (...) Cine sunt inculpatii? Armata, Internele și serviciile! Iată minerii care au făcut ce au făcut, care au spart Liga Studenților, adica armata, minerii care l-au bătut pe Marian Munteanu, adică serviciile, și milițiile care i-au împușcat în piață, i-au bătut! (Reporter: Cine e principalul vinovat?) Ion Iliescu!”, a răspuns Miron Cozma.

Explicaţii în faţa procurorilor a dat şi Gheorghe Dobre, fost director al regionalei CFR din Craiova, suspect că a fost complice la aducerea minerilor în Capitală. Parchetul General aşteaptă acum răspunsul preşedintelui Klaus Iohannis la cererea prin care este solicitat aviz pentru urmărirea penală a trei foşti demnitari: Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi Victor Atanasie Stănculescu.

Dosarul Mineriadei a fost redeschis în martie anul acesta. Ancheta a fost reluată după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că investigaţia făcută în România a fost superficială, iar multe probe au fost ignorate.  


ACTUALIZARE 14.20. La Parchetul General a fost audiat și fostul ministru al Transporturilor Gheorghe Dobre, care în iunie 1990 era șef al Regionalei CFR Craiova.

ACTUALIZARE 13.06. Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a spus la ieșirea de la Parchetul General că procurorii își fac datoria în acest dosar și că a fost și el învinuit de infracțiuni împotriva umanității. Totuși, el se consideră o victimă.

Miron Cozma a mai spus că pentru violențele din 14-15 iunie nu sunt de vină minerii, ci fosta Securitate.

Nu voi fi niciodată de acord să puneți o anatemă pe 63.000 de mineri, câți erau atunci în Valea Jiului”, a spus fostul lider al minerilor.

El a mai spus că minerii au venit conduși de autorități, în frunte cu Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu.

Am fost adus cu japca de gașca securistă a lui Cămărășescu, am fost bătut în fața primăriei”, a mai spus Miron Cozma.

El a spus că nu a lovit niciodată pe nimeni. „Eu am luat bătaie din cauza lui Marian Munteanu”, a arătat el, afirmând că a fost bătut chiar de mineri.


ACTUALIZARE 12.25. Petre Roman, fostul premier al României, şi Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier, sunt cercetaţi în dosarul Mineriadei. Parchetul general a cerut astăzi preşedintelui Klaus Iohannis aviz pentru urmărirea penală a acelor doi. Acuzaţia este cea de infracţiuni contra umanităţii. 


ACTUALIZARE 12.00. Cazimir Ionescu, fost vicelider al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), a fost audiat la Parchetul General.

Sunt suspect în Dosarul Mineriadei. Urmează să primim dosarul cu capetele de acuzare în care apar suspiciunile în privința posibilităților mele de a fi participat în vreun fel la luarea unei astfel de decizii. Sunt suspectat că - de pe poziția de vicepreședinte CPUN - aș fi putut participa la luarea unei decizii în privința organizării Mineriadei”, a spus Cazimir Ionescu, la ieșirea de la audieri.

ACTUALIZARE 10.28. Amiralul în rezervă Emil Cico Dumitrescu, fost secretar de stat în Ministerul de Interne și fost consilier al lui Ion Iliescu, a fost pus sub acuzare. El a susţinut, la ieșirea de la Parchet, că nu cunoaşte acuzaţiile. Acestea sunt, totuși, de infracțiuni împotriva umanității.


Întrebat dacă a vorbit cu Ion Iliescu miercuri seară, Emil Dumitrescu a răspuns: „Am vorbit, da. Mi-a zis că n-a declarat nimic. Eu n-am ce declara, decât că m-ați trimis acolo și am fost bătut. Ce să declar altceva?”, a spus el.

Nu m-am întâlnit cu revoluționarii, ca să zic așa, decât când au atacat Poliția Capitalei. Atunci, Iliescu i-a căutat pe Diamandescu (Corneliu Diamandescu, fost șef al Poliției Române, n.r.) şi Chiţac (Mihai Chițac, fost ministru de Interne în 1990, n.r.). Nu i-a găsit. Aveam sediul in Beldiman. M-a sunat și m-a întrebat ce se întâmplă. I-am zis că nu știu. A zis să mă duc să vad. I-am zis că ăștia cer arestați. Mi-a zis: „Du-te și vorbește cu șeful Poliției, era generalul Bâtlan, să le dea drumul. M-am dus și mi-a zis că toți sunt la Măgurele”, a mai spus Emil Dumitrescu.

Pentru explicații la Parchet a ajuns și Cazimir Ionescu, fost vicelider al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), din care a apărut apoi FSN.

ACTUALIZARE 10.00. Emil Cico Dumitrescu, fost consilier al lui Ion Iliescu, a ajuns la Parchet, unde va da declarații.

Surse judiciare au spus pentru Digi24 că personajele care vor ajunge astăzi la Parchetul General sunt cunoscute, și asta pentru că aceștia aveau, în 1990, puterea totală. Printr-un simplu telefon aceștia puteau să mobilizeze mase de oameni și să decidă ce se întâmplă în țară, mai spun sursele.

Cei care vor veni la Parchet pentru audieri vor fi rugați să dea declarații scrise și să spună ce își mai amintesc despre Mineriadă. Dacă mărturiile scrise nu îl vor convinge pe procurorul de caz de veridicitatea celor spuse, unii dintre cei audiați ar putea fi puși sub acuzare pentru infracţiuni împotriva umanității.

Întrebările principale în acest caz rămân „Cine i-a chemat pe mineri în București, la ordinele cui au venit ei?” și „Doar patru persoane au murit în urma Mineriadei?”.

Unul dintre cei audiați este Miron Cozma. El a recunoscut că a fost citat și spunea că nu ar fi surprins să afle că a fost pus sub urmărire.


Ion Iliescu şi Virgil Măgureanu, puşi sub acuzare pentru infracţiuni împotriva umanităţii

Ion Iliescu, fostul preşedinte al României, şi Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), au fost puşi sub acuzare pentru crime împotriva umanităţii. Cei doi sunt anchetaţi în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Procurorii Parchetului General continuă audierile în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Surse judiciare spun că au fost citaţi oameni care atunci dețineau puterea şi care ar putea să răspundă la întrebările cheie, cum ar fi „Cine a chemat ortacii în Capitală?”. Miron Cozma, liderul minerilor din 1990, ar urma să ajungă și el la Parchet.

Ion Iliescu şi Virgil Măgureanu au fost puşi ieri sub acuzare pentru infracţiuni împotriva umanităţii. Cei doi sunt anchetaţi în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Procurorii Parchetului General au redeschis acest dosar, obligaţi de o decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului. Anchetatorii îi vor cere preşedintelui Klaus Iohannis aviz pentru a-l pune sub acuzare şi pe Victor Atanasie Stănculescu, ministru al Apărării la acea dată. Cei trei au fost audiaţi ieri la Parchet.

Ion Iliescu a stat o oră în sediul Parchetului și a aflat că a fost pus oficial sub învinuire pentru infracţiuni contra umanităţii.

Pe lista suspecţilor se află şi Virgil Măgureanu, fost director al SRI. După întâlnirea cu procurorii a precizat că va mai reveni la audieri.

E benefic că s-au reluat cercetările. Este singura declarație pe care pot s-o fac cu acest prilej. Pentru ca să se reconstituie conform adevărului ce s-a întâmplat. Nu e doar atribuția mea să reconstitui adevărul. Să contribui la asta pot. Să fiți de acord cu următorul lucru: vom da declarații cu toate câte s-au întâmplat și cu răspunsul fiecăruia după încheierea tuturor cercetărilor. Nu putem substitui nici instanța și nici factorii care sunt obligați să reconstituie”, a spus Virgil Măgureanu.

La Parchet a fost chemat şi fostul ministru al Apărării, Victor Atanasie Stănculescu. Pentru a putea fi anchetat, procurorii vor cere avizul preşedintelui Klaus Iohannis, aşa cum cere Legea răspunderii ministeriale.

„N-am fost în ziua de 13, când au existat victime, în țară”, a spus el, precizând că nu știe cine a chemat minerii.

În 2009, Parchetul General i-a scos de sub urmărire penală pe toţi suspecţii din dosarul Mineriadei, inclusiv pe Ion Iliescu şi pe Virgil Măgureanu. Procurorii au spus atunci sec: faptele nu există.

Noi acuzaţii în dosarul Mineriadei

Potrivit datelor oficiale, la mineriada din iunie 1990 au murit patru oameni. Neoficial, peste 100 de români și-au pierdut viețile în luptele de stradă dintre oponenţii regimului Iliescu şi minerii chemaţi să facă ordine. Procurorii Parchetului General au redeschis urmărirea penală încă din luna martie.

Potrivit unui comunicat emis de Parchetul General, „Procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii, constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990”, se mai arată în comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri