Guvernul decide data de la care va fi aplicată cea mai dură lege pentru şoferi de până acum

Data publicării:
cod rutier

Noul Cod Rutier, care prevede amenzi usturătoare pentru şoferi, poate intra curând în vigoare. Proiectul a ajuns pe masa Guvernului, care stabileşte miercuri data de la care va fi aplicat. Legea vine cu sancţiuni mai aspre pentru şoferi, iar perioada de suspendare a permisului ajunge în unele cazuri şi la doi ani.

ACTUALIZARE 15.30. Premierul Victor Ponta şi-a exprimat susţinerea pentru „principiul de bază: siguranţa şi toleranţa zero pentru cei care comit accidente, se urca la volan după alcool şi nu păţesc nimic”.

În această dimineaţă, Liviu Dragnea i-a transmis lui Radu Stroe că proiectul privind modificarea Codului Rutier ar trebui dezbătut în Parlament: „Pe deoparte este fundamentată necesitatea sau urgenţa acestei modificări a Codului Rutier. Pe de altă parte este un document extrem de important cu efecte supra tuturor pentru că toţi avem ori maşină, ori mergem cu bicicleta ori suntem pietoni. Poate ar trebui o dezbatere în Parlament”.


Pentru depăşirea vitezei legale cu până la 50 de kilometri pe oră, amenda ajunge la 640 de lei. În plus, şoferul poate rămâne fără carnet timp de două luni. În vechiul Cod Rutier, permisul era suspendat o lună doar dacă şoferul depăşea viteza legală cu 50 de km.

Sancţiunile sunt şi mai drastice dacă şoferul este prins că depăşeşte cu 60 km/oră viteza legală: el poate rămâne fără carnet timp de şase luni şi primeşte o amendă de până la 4000 de lei.

În noua variantă a Codului Rutier se măreşte de la una la două luni suspendarea permisului auto pentru trecerea pe culoarea roşie a semaforului, ca şi pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor. Tot pentru două luni este suspendat carnetul şi celor care nu respectă regulile privind depăşirile.

Cele mai dure sancţiuni prevăzute în noua varianta a Codului sunt amenzile de până la 9600 de lei, în timp ce perioada maximă de suspendare a carnetului ajunge la doi ani.

Depăşirea vitezei maxime cu până la 50 km/h

Noul Cod Rutier:

- amendă de până la 640 de lei;

- suspendarea permisului timp de două luni.

Vechiul Cod Rutier:

- amendă de până la 640 de lei.

 

Depăşirea vitezei maxime cu peste 60 km/h

Noul Cod Rutier:

- suspendarea permisului timp de şase luni;

- amendă de până la 4000 de lei.

Vechiul Cod Rutier:

- nu era prevăzută.

 

Trecerea pe culoarea roşie a semaforului

Noul Cod Rutier:

- suspendarea permisului timp de două luni.

Vechiul Cod Rutier:

- suspendarea permisului timp de o lună.

 

Cele mai dure sancţiuni

- amenda maximă: 9600 de lei;

- perioada maximă pentru suspendarea permisului: doi ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri