PSD va boicota votul din plen pentru numirea conducerii SIE. M. R. Ungureanu, audiat în comisie marți, la ora 11.00

Data publicării:
mihai r zvan ungureanu foto facebook

 

FOTO Mediafax

Gabriel Oprea a transmis partenerilor din PSD că nu-şi va schimba poziţia în cazul votului pentru Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE.

„Nu spunem de astăzi, de ieri, că-l sprijinim pe președintele României pe probleme de securitate națională”, a spus președintele UNPR.

Liderul UNPR şi-a spus punctul de vedere şi în şedinţa Biroului Permanent al PSD. După întâlnirea cu liderii grupurilor parlamentare, lucrurile păreau decise.

Nu susținem nominalizarea făcută de către președinte și nu vom participa la vot”, a spus Rovana Plumb, care îndeplinește funcția de președinte interimar al PSD până la întoarcerea lui Victor Ponta.

Abandonaţi de UNPR şi lipsiţi de strategie, social-democraţii i-au reproşat preşedintelui Camerei Deputaţilor că a convocat şedinţa pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE.

Am aflat de la televizor de anumite poziții pe care partenerii noștri le au și suntem izolați. Eu nu pot să interpretez regulamentul după emoția fiecăruia”, a spus Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

După un nou rând de discuţii în coaliţie, lucrurile au rămas netranşate. Parlamentarii puterii nu ştiu cum vor proceda la votul de mâine.

Mai discutăm dimineață cu colegii din PSD”, a spus președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

„Noi încercăm ca acel domn să nu ajungă la SIE. Nu avem încredere în dlui”, a spus Liviu Dragnea, coordonatorul politic al PSD.

Mihai Răzvan Ungureanu este optimist: „Votul oricărui cetățean responsabil e important. Mă refer la parlamentari”, a spus el.

Mihai Răzvan Ungureanu va fi audiat la ora 11.00 în comisia de control a SIE, urmând ca votul plenului reunit să fie dat la ora 17.00.



ACTUALIZARE. Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat că doar el și Călin Popescu Tăriceanu vor fi în sală în timpul votului din plen, în timp ce restul parlamentarilor vor boicota ședința.


ACTUALIZARE 16.30. PSD va boicota votul pentru șefia SIE. Rovana Plumb, președinte interimar al PSD, a anunțat că parlamentarii social-democrați nu vor vota în plen, dar membrii PSD din comisia SIE vor fi prezenți la audierea lui Mihai Răzvan Ungureanu.


ACTUALIZARE 16.26. Mihai Răzvan Ungureanu va fi audiat marți, la ora 11.00, în comisia parlamentară pentru controlul SIE. Avizul comisiei este consultativ.


ACTUALIZARE 14.20. Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, co-preşedinte al Alianţei Liberale şi Democrate (ALDE), a anunţat că grupul va vota împotriva propunerii preşedintelui:

Nu vom vota această propunere pentru că în 2012, cetăţenii au votat în favoarea înlăturării regimului Băsescu. Nu putem accepta ca unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Traian Băsescu să fie numit în fruntea SIE. În al doilea rând, am văzut în campania electorală cât de pătimaş era, cât de partizan putea să se prezinte. O astfel de persoană se decredibilizează, la SIE trebuie o persoană cu un profil politic mai slab conturat.

VIDEO Declaraţii făcute de Călin Popescu Tăriceanu 

Frustrările pe care le-a acumulat începând cu demiterea sa din fruntea Guvernului nu îl fac o persoană recomandată pentru această funcţie”.

ACTUALIZARE 14.05. Gabriel Oprea a transmis partenerilor din PSD că nu-şi va schimba poziţia în cazul votului pentru Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE.

Gabriel Oprea: „Susţinem total PSD condus de Victor Ponta şi guvernul condus de Ponta. Nu spunem de astăzi, de ieri, să spunem că-l spijinim pe preşedintele României pe probleme de securitate naţională”.

Liderul UNPR şi-a spus punctul de vedere şi în şedinţa Biroului Permanent al PSD. Prezenţa lui a fost salutată de Rovana Plumb, desemnată de Victor Ponta să-i ţină locul la conducerea partidului.

Rovana Plumb: „Guvernarea va continua, e o guvernare stabilă, coaliţia e funcţională”.

Chiar dacă guvernarea continuă alături de UNPR, social-democraţii vor respinge propunerea preşedintelui pentru şefia SIE.

Rovana Plumb: „PSD nu susţine o nominalizare făcută în mod netransparent”.

Plenul reunit la Parlamentului va avea loc mâine, la ora 17.00, pentru a discuta propunerea preşedintelui Klaus Iohannis.


Ei trebuie să ia o hotărâre cu privire la votul pe care îl vor da în privinţa numirii lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia Serviciului de Informaţii Externe. Mulţi lideri PSD au anunţat deja că vor respinge propunerea, însă decizia oficială se va lua astăzi.

În plus, PSD se simte trădat de partenerii de la UNPR, după ce Gabriel Oprea, acum premier interimar, a anunţat că va susţine nominalizarea făcută de preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat ce părere are că Mihai Răzvan Ungureanu va fi votat de UNPR, Marian Oprişan a răspuns: „UNPR nu e pentru prima dată când, datorită strategiei pe care o au cu privire la interesul naţional, la problemele de securitatea naţională, au anunţat că îl susţin pe Iohannis. Este un punct de vedere consecvent al celor de la UNPR. UNPR şi Oprea sunt parteneri loiali care şi-au ţinut cuvântul întotdeauna. Va trebui să guvernăm în continuare până în 2016. PSD nu e într-o criză politică, alături de aliaţii săi are responsabilităţi mari faţă de cetăţenii României, am avut o guvernare foarte bună”.

Întrebat dacă a vorbit cu Victor Ponta, el a răspuns: „Am vorbit cu Victor Ponta. Victor Ponta are perfectă dreptate. Sigur, dacă aş fi fost prim-ministru m-aş fi întors imediat, mi-aş fi riscat piciorul. Victor Ponta nu vrea să îşi rişte sănătatea şi are dreptate. Şi eu ţin la piciorul lui şi ştiţi că mi-e drag din acest punct de vedere.

PSD e un partid mare, puterea stă în suma liderilor locali şi centrali.

Vor merge perfect şi fără Victor Ponta în acest moment. Este în permanentă legătură cu conducerea PSD şi a Guvernului”.

Rovana Plumb: PSD este un partid puternic

Guvernarea va continua în actuala formulă deoarece PSD este un partid puternic iar guvernarea este stabilă şi coaliţia funcţională, a afirmat preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, la şedinţa Biroului Permanent al partidului, arătând că este în permanent contact cu liderul PSD, premierul Ponta.

Rovana Plumb a condus, în lipsa preşedintelui PSD, Victor Ponta, şedinţa Biroului Permanent, la care a participat şi liderul UNPR, premierul interimar Gabriel Oprea.

Rovana Plumb a ţinut, de la bun început, să salute "prezenţa domnului general, premier interimar şi preşedinte UNPR" şi să sublinieze că guvernarea va continua în actuala formulă, coaliţia politică care susţine Guvernul fiind funcţională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri