Prima decizie de acest fel din România. Cererea de pensionare a judecătorului Stan Mustaţă, discutată după sentinţa instanţei 

Data publicării:
stan mustata mediafax-1

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aplicat pentru cele două solicitări prevederile legale intrate în vigoare în urmă cu o lună.

Discutarea celor două cereri de pensionare a fost suspendată până la rămânerea definitivă a unor soluţii de condamnare în cazul judecătorilor. Potrivit legii, CSM ia în dezbatere şi trimite propunerea de pensionare preşedintelui României, cel care semnează decretul de pensionare.

Stan Mustaţă şi Elena Rovenţa sunt primii în cazul cărora se aplică noua lege care prevede că magistraţii nu mai pot primi pensii speciale în cazul în care sunt cercetaţi pentru corupţie.

Aceştia nu vor mai beneficia de pensii speciale nici după ce au fost trimişi în judecată, iar dacă se va dovedi în instanţă că sunt nevinovaţi, vor primii banii retroactiv.

Decizia luată astăzi de CSM este prima de acest fel, în condiţiile în care sunt foarte mulţi magistraţi cercetaţi pentru corupţie care au beneficiat de pensii speciale.

Magistraţii condamnaţi pentru fapte de corupţie rămân fără pensiile speciale, mai precis fără sporurile care le-au crescut pensiile, au votat în iunie, senatorii. Senatul a fost cameră decizională în acest caz.

În ultimii 7 ani, au fost condamnaţi definitiv pentru corupţie 40 de judecători şi procurori. Unii dintre ei au cerut pensionarea.

De exemplu, procurorul Sterian Guli, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare încasează lunar o pensie de 9.000 de lei.

6.000 de lei primeşte în spatele gratiilor Gabriela Ghiţă, fost procuror general adjunct, condamnată în dosarul fraudării concursului pentru numirea în funcţii de conducere a magistaţilor, în 2007.

Una dintre cele mai mari pensii, de 16.000 de lei, o primeşte judecătorul Florin Costiniu de la Curtea Supremă de Justiţie, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu suspendare în dosarul de corupţie al fostului senator Cătălin Voicu.

Odată cu intrarea in vigoare a noii legi, toţi aceşti magistraţi au rămas fără sporurile primite la pensionare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri