Primarul din Floreşti, soţia sa şi alţi patru suspecţi, sub control judiciar în dosarul de abuz în serviciu şi evaziune fiscală

Data publicării:
primar floresti 1

Tribunalul Prahova a respins propunerea procurorilor privind emiterea de mandate de arestare preventivă pe numele primarului comunei Floreşti, Eugen David, aflat la al patrulea mandat şi al soţiei acestuia, consilierul judeţean Simona David, cercetaţi pentru abuz în serviciu, evaziune fiscală, spălare de bani şi complicitate la aceste infracţiuni, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Anchetatorii pot contesta decizia la Curtea de Apel Ploieşti.

Primarul Eugen David şi soţia sa fuseseră reţinuţi într-un dosar în care sunt acuzaţi că, alături de alţi patru suspecţi, au prejudiciat bugetul de stat cu 6.500.000 de lei.

Procurorii au cerut arestarea preventivă a celor doi politicieni liberali, în timp ce faţă de cei patru preupuşi complici ai acestora anchetatorii au dispus măsura controlului judiciar.

Cei şase au fost ridicaţi în urma a 29 de percheziţii făcute marţi în judeţul Prahova, în municipiul Câmpina şi comunele Floreşti şi Filipeştii de Pădure, inclusiv la sediul Primăriei Floreşti şi la locuinţa soţilor David, şi în Zărneşti, judeţul Braşov.

Aceştia sunt bănuiţi că ar fi beneficiat abuziv de fonduri publice, sumele obţinute fiind transferate într-un circuit comercial fictiv.  Ulterior, banii erau retraşi în numerar şi introduşi în circuitul civil.

”De asemenea, una dintre persoanele bănuite ar fi acordat în 207 cazuri plăţi cu titlu de ajutoare de urgenţă fără a fi întocmit documentaţia aferentă şi, prin contracte întocmite abuziv, a trecut mai multe bunuri în patrimoniul societăţilor pe carele controla. Tototdată, în perioada 2010 - 2015, bănuiţii ar fi creat un circuit financiar fictiv în vederea reducerii bazei de impozitare a sumelor datorate bugetului de stat. În fapt, persoanele în cauză, prin intermediul mai multor societăţi comerciale, ar fi efectuat operaţiuni bancare constând în emiterea, înregistrarea şi declararea la autorităţile fiscale de facturi, avize şi borderouri, în care erau înscrise operaţiuni comerciale care în realitate nu aveau loc”, preciza Poliţia Prahova într-un comunicat remis marţi.

Anchetatorii susţin că prejudiciul creat în acest dosar este evaluat la aproximativ 6.500.000 de lei şi că sumele rulate prin circuitul fictiv şi care constituie produsul infracţiunii de spălare a banilor sunt de aproape 4.800.000 de lei.

Un număr de 20 de persoane au fost duse cu mandate la audieri în urma descinderilor.

La percheziţii, poliţiştii au ridicat documente de evidenţă contabilă, documente bancare, unităţi de calcul şi medii de stocare, precum şi sume de bani.

Atât consilierul judeţean Simona David, cât şi soţul acesteia, primarul Eugen David, au avut anterior probleme penale, ambii fiind trimişi în judecată în dosare ce vizează infracţiuni de serviciu.

În luna martie a acestui an, primarul comunei Floreşti, Eugen David  a fost trimis în judecată pentru că în perioada 16 septembrie 2009 - 26 februarie 2014, în exercitarea atribuţiilor de serviciu ca primar al comunei Floreşti, a emis nouă dispoziţii de plată "prin care s-a obţinut, direct, un folos material pentru o rudă şi afinii săi, respectiv a dispus plata către aceştia a unor ajutoare de urgenţă, valoarea totală a sumelor plătite fiind de 32.500 de lei", se arăta într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

În februarie anul trecut, soţia edilului, Simona David, director al Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică a Persoanelor Adulte cu Handicap din localitatea prahoveană Călineşti, a fost inculpată pentru abuz în serviciu având ca rezultat obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit, în dosarul deputatului Mircea Roşca.

Conform anchetatorilor, deputatul Mircea Roşca a primit de la un văr al său bani şi alte foloase pentru ca firma acestuia să primească contracte cu instituţii publice conduse de subalterni ai parlamentarului, una dintre instituţiile care au atribuit contracte firmei vărului fiind centrul social condus de Simona David.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri