Procurori: Viorel Hrebenciuc, nemulțumit de implicarea lui Tudor Chiuariu în retrocedările de pădure de la Bacău

Data publicării:
schema

Gheorghe Paltin Sturdza a dezvăluit, la DNA, că începând din 2012, a apelat la mai mulţi oameni politici pentru a intra în posesia celor 40.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău. Anterior, obținuse o sentință de retrocedare cu sprijinul deputatului Ioan Adam, care ar fi mituit un judecător din Covasna. Iniţial, omul de afaceri a apelat la doi dintre apropiaţii lui Tudor Chiuariu, senator liberal.

Paltin Sturdza a fost de acord să le vândă celor doi drepturile asupra pădurii pentru 68 de milioane de euro, un preţ de trei ori mai mic decât cel real. În schimb, cei doi îl cooptau pe Tudor Chiuariu care, pentru un onorariu de 2,5 milioane de euro, trebuia să îşi exercite influenţa pe linie politică asupra funcţionarilor din administraţia locală din Bacău. De semnătura lor depindea retrocedarea efectivă a pădurii.

Pentru că suma era considerat "excepţională", omul de afaceri, sfătuit de deputatul Adam, a apelat la Viorel Hrebenciuc. Parlamentar de Bacău, acesta avea şi el influenţă asupra funcţionarilor care ar fi trebuit să aprobe executarea retrocedării, spun procurorii. În schimbul ajutorului, ar fi cerut aproape o treime din pădure.

Mult mai precaut, omul de afaceri înregistra discuţiile şi nota cu sfinţenie, într-o agendă ajunsă acum probă în dosar, mersul negocierilor.

Viorel Hrebenciuc: Adam îmi spunea că e o chestie, îl văd pe Chiuariu în partea aialaltă. Bă, ce-i aicia? Că i-am şi spus, vezi că e Chiuariu.

Ioan Adam: Nu. S-a încheiat.

Viorel Hrebenciuc: N-am ştiut. Pe urmă am văzut că s-a încheiat la 31 martie şi... l-am dat pe mâna avocaţilor din Bucureşti pe Varga (om de afaceri - n.r.).

Ioan Adam: Da, da, da. N-a făcut nimic....

Gheorghe Paltin Sturdza: Corect. Pentru că el s-a lăudat că vine cu bani, că face, că drege, n-a făcut nimic...

În discuţie, marcată în agenda omului de afaceri drept "promiţătoare", Viorel Hrebenciuc s-a arătat nemulţumit de implicarea senatorului liberal.

Viorel Hrebenciuc:... zice, vedeți că Chiuariu a băgat un amendament că să se dea din pădurile statului înapoi așa...

Ioan Adam: Da, este, este.

Viorel Hrebenciuc: A spus el. Și zic: Bine, mă! Uite, mă ocup de amendamentul ăla la lege. L-am sunat azi dimineață, zic: „Băi, nu s-a putut face nimic cu amendamentul ăla, pentru că ăla era a lui Ponta", ceea ce era corect.

Gheorghe Paltin-Sturdza: Nu era al lui Chiuariu?

Hrebenciuc: Nu, nu.

Senatorul liberal este cercetat sub control judiciar în acest caz, în timp ce Viorel Hrebenciuc este în arest preventiv. De altfel, Alina Gorghiu, președintele PNL, i-a dat acestuia termen până pe 23 ianuarie pentru a părăsi partidul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri