Renovări fictive la Spitalul Obregia din Capitală. Președintele ANL a fost reținut

Data publicării:
11032013 20obregia-54141

Poliţiştii au făcut, în această dimineaţă, mai multe percheziţii, ca să adune probe. În urmă cu trei ani, Curtea de Conturi descoperea la Spitalul de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia” mai multe nereguli.

Polițiștii Direcției de Investigare a Fraudelor au efectuat șapte percheziţii domiciliare în Bucureşti şi județul Ilfov pentru destructurarea unui grup infracţional constituit din șapte persoane, specializat în infracţiuni în domeniul achizițiilor publice. Mai exact, ar fi supraevaluat costurile lucrărilor de reparaţii ale spitalului Obregia.

Membrii grupării sunt suspectați că au realizat beneficii financiare din obţinerea unor contracte de achiziţie publică de la o unitate spitalicească din Bucureşti, pentru executarea unor lucrări de reparaţii şi construcţii.

Surse judiciare au declarat Digi24 că este vorba despre Spitalul Obregia.

Lucrările respective au fost supraevaluate, iar apoi au fost urmate de înregistrarea unor cheltuieli fictive şi de cesionarea societăţilor prestatoare către terți în vederea împiedicării verificărilor fiscale.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la 3.800.000 lei în dauna instituţiei sanitare şi la 1.400.000 lei în dauna bugetului de stat.

La sediul Inspectoratului General al Poliției Române vor fi conduse în vederea audierii 15 persoane, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsuri legale.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi evaziune fiscală prin evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, informează un comunicat al Poliției române.

Reporterul Digi24 Valentin Popescu a mers la sediul firmei în cauză. Nu a găsit însă acolo niciun reprezentant al companiei care a făcut afaceri profitabile cu statul, după ce a vândut halate, papuci sau alimente la prețuri uriașe.

Firma este amplasată în mijlocul Capitalei, în Piața Alba Iulia.

Ce descoperise Curtea de Conturi în urmă cu trei ani

Contactat de Digi24, fostul manager al spitalului Obregia, George Marcu, a refuzat să dea declarații. El a fost numit în urmă cu câteva luni la conducerea Asociaţiei Naţionale pentru Locuinţe. Marcu a ocupat mai multe funcţii publice, deşi numele său a apărut într-un raport al Curţii de Conturi, din perioada în care conducea Spitalul Obregia.

De altfel, fostul manager, în prezent președinte ANL, este cercetat în urma unei plângeri făcute de actuala conducere a spitalului pentru un prejudiciu de peste 10 milioane de lei. Este vorba de facturi neînregistrate din perioada decembrie 2006 - octombrie 2009, când la conducerea spitalului s-a aflat George Marcu.

Potrivit raportului Curții de Conturi, acesta ar fi plătit preferenţial peste 500.000 de euro către o firmă din Bucureşti, controlată de finul său, pentru produse şi servicii la suprapreţ. Firma a spălat rufele spitalului la un tarif de 3,95 lei pe kilogram, cu 25% mai mult decât suma medie plătită de alte unităţi medicale pentru astfel de servicii. De la aceeaşi firmă, fostul manager a cumpărat papuci de casă în valoare de 100.000 de lei, halate de 69.000 de lei, marmeladă şi dulceaţă de 56.000 de lei şi alte produse alimentare. Curtea de Conturi a găsit nereguli şi în contabilitate. În acte nu figura nicio datorie, deşi spitalul acumulase restanţe de peste un milion de euro către mai mulţi furnizori. În momentul apariţiei raportului, George Marcu fusese înlocuit de la conducerea spitalului.

A fost angajat în cadrul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, iar apoi a fost numit în funcţia de manager al Spitalului „Marius Nasta”. Acum este director general al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.

Plăţi către firma finului

Spălat rufe 3,95 lei/kg

Papuci de casă 100.000 lei

Halate de baie 69.000 lei

Marmeladă 56.000 lei

Funcţiile lui George Marcu

- manager Spitalul de Psihiatrie "Al. Obregia"

- director Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement

- manager Spitalul „Marius Nasta”

- director general Agenţia Naţională pentru Locuinţe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri