Sesizarea CSM privind decizia Senatului în cazul lui Şova, discutată de Curtea Constituţională în 8 aprilie

Data publicării:
dan sova captura

Sesizarea CSM, prin care se cere soluţionarea posibilului conflict juridic dintre puterea judecătorească şi cea legislativă, a fost înregistrată luni la Curtea Constituţională (CC), notează Mediafax.

Instituţia a stabilit că în 8 aprilie va dezbate solicitarea Consiliului. Consiliul a sesizat CC cu privire la faptul că Senatul a respins solicitarea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării senatorului PSD Dan Şova, fără a emite o hotărâre şi după ce majoritatea senatorilor prezenţi, în condiţii de cvorum, au votat pentru aprobarea cererii procurorilor.

În sesizare se arată că, potrivit articolului 76 din Constituţie, hotărârile celor două camere ale Parlamentului, ca şi legile ordinare, „se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare cameră”, în condiţiile în care numărul membrilor prezenţi este de jumătate plus unul din numărul membrilor camerei respective pentru întrunirea cvorumului, prevăzut în articolul 67 din Legea fundamentală. Hotărârile privind regulamentele camerelor, ca şi legile organice, se adoptă cu votul majorităţii membrilor fiecărei camere.

Reamintim că senatorii au respins, săptămâna trecută, solicitarea procurorilor DNA pentru reţinerea şi arestarea senatorului PSD Dan Şova în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari.

Chiar dacă majoritatea senatorilor prezenţi au votat pentru încuviințarea cererii DNA, aceasta a fost respinsă pentru că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor, potrivit Statutului senatorilor şi deputaţilor. Pe de altă parte, potrivit Constituţiei, hotărârile camerelor Parlamentului se adoptă cu majoritatea voturilor membrilor prezenţi.

Și președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională în urma acestei decizii a Senatului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri