CSM a decis suspendarea Alinei Bica din magistratură

Data publicării:
alina bica trista - 6457883-Mediafax Foto-Liviu Adascalitei-2

 

ACTUALIZARE 10.41. Secţia pentru procurori a decis suspendarea din magistratură a Alinei Bica până la soluţionarea definitivă a cauzei.

În funcţie de decizia care se va dispune de instanţă îşi va relua activitatea sau va fi exclusă din magistratură, a declarat Gheorghe Muscalu.

Atribuţiile Alinei Bica au fost preluate de Georgiana Hosu, în prezent procuror-şef adjunct al DIICOT.


ACTUALIZARE 10.35. Vicepreşedintele CSM, Gheorghe Muscalu, a declarat la intrarea în sediul Consiliului că Secţia pentru procurori va lua în discuţie două probleme, respectiv suspendarea din magistratură a şefului Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Alina Bica, în urma arestării acesteia, şi încetarea calităţii de procuror la DIICOT.

"În primul rând, suspendarea doamnei procuror şef Bica, urmare a dispunerii de către ICCJ a arestării preventive, este o prevedere legală, nu este opţiunea noastră. Vom lua act de acest lucru şi vom dispune suspendarea până la momentul la care se va judeca definitiv cauza. Şi în al doilea rând, urmare a cererii formulate de către doamna Bica, vom lua în discuţie încetarea calităţii de procuror DIICOT. Este o măsură pe care o va lua (Secţia de procurori, n.r.) şi va dispune continuarea activităţii la parchetul de unde dumneaei provine, din câte ştiu, provine de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a fost numită începând cu anul 2003", a precizat Muscalu.

Vicepreşedintele CSM a arătat că, pe perioada suspendării, Alina Bica nu mai este magistrat, dar are toate drepturile unui cetăţean normal şi poate desfăşura orice alt tip de activitate.

Suspendarea Alinei Bica din magistratură va fi dezbătută ca urmare a arestării acesteia în dosarul despăgubirilor aprobate pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro.


Alina Bica a fost arestată în dosarul despăgubirilor aprobate pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro. Ea şi-a înaintat, vineri, demisia de la conducerea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism şi din funcţia de procuror al Direcţiei. Demisia a fost trimisă procurorului general al României, Tiberiu Niţu.

Citiți și:
Cătălin Predoiu: Alina Bica e un bun profesionist, a muncit mult în minister. Prietenia cu Udrea? E mult spus!
Relația dintre Alina Bica, Gheorghe Stelian, Elena Udrea și Dorin Cocoș
Cine este Alina Bica

Alina Bica s-a născut la Făgăraş în 1974. Este absolventa Facultăţii de Drept la Sibiu, iar în 1996 a intrat în magistratură la Parchetul Sfântu Gheorghe. Trei ani mai târziu a fost avansată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov.

A ajuns la Bucureşti în 2002. Timp de un an a fost procuror la Parchetul Tribunalului Bucureşti, iar în 2003 a fost cooptată în echipa Parchetului General. 

Alina Bica a fost instalată la şefia DIICOT în mai 2013, fiind numită la propunerea ministrului interimar al Justiţiei de atunci, premierul Victor Ponta.

Între 2009 şi 2012 a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, făcând parte din comisia care a elaborat noile coduri. Printre cazurile instrumentate de procurorul Alina Bica se numără şi dosarul RAFO, încheiat prin condamnarea lui Marian Iancu la 12 ani de închisoare.

Recent, şefa DIICOT a apărut în scandalul fotografiilor de la Paris, în care apărea alături de Elena Udrea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri