Tiberiu Urdăreanu și Gheorghe Nichita au fost reținuți. Contractele UTI cu statul

Data publicării:
urdareanu

La două ore distanţă după Tiberiu Urdăreanu, şi primarul suspendat al Iaşiului, Gheorghe Nichita, ieşea încătuşat din sediul DNA, dar mult mai comunicativ decât Tiberiu Urdăreanu.

Reporter: Domnule primar, este adevărat că aţi luat mită?

Gheorghe Nichita: Nu am pretins, nu am luat nimic.

Reporter: Şi atunci ce s-a întâmplat? De ce sunteţi cu cătuşe?

Reporter: Aţi luat mită?

Gheorghe Nichita: Nu

Procurorii Anticorupţie spun însă altceva. Potrivit DNA, în 2013, când era încă la conducerea primăriei din Iaşi, Gheorghe Nichita a cerut 10% dintr-un contract în valoare de aproape 70 de milioane de lei, obţinut de două firme. Este vorba de UTI, al cărei acţionar majoritar e Tiberiu Urdăreanu şi IBC, condusă de Gabriel Mardarasevici.

Proiectul, finanţat din bani europeni, era pentru fluidizarea traficului rutier și pietonal. Din cele 7 milioane de lei pe care cei doi oameni de afaceri ar fi trebuit să-i ofere edilului, Gheorghe Nichita a primit doar o parte.

La suma care nu a fost precizată de DNA, se adaugă reduceri în valoare de 15.000 de lei la un hotel de lux din Capitală, achitarea cheltuielilor de cazare, în timpul unei vizite în China, pentru el şi alţi angajaţi ai primăriei şi aparatură electronică în valoare de 20.000 de lei. Potrivit anchetatorilor, ca să se asigure că va primi mita, Gheorghe Nichita ar fi decontat lucrări neefectuate.

Directorul IBC, Gabriel Mardarasevici, este cercetat sub control judiciar, la fel ca şi vicepreşedintele UTI, Mihail Tănăsescu. Ambii sunt acuzaţi de dare de mită.

Patronul UTI, Tiberiu Urdăreanu, este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din România, cu o avere estimată la peste 100 de milioane de euro.

În 1990 a înfiinţat societatea INFCON, care în câţiva ani a devenit ceea ce este acum colosul UTI Group. Compania a realizat sistemul informatic pentru dosarul electronic de sănătate, sistemul de plată a rovinietei, precum şi pe cel pentru achiziţii publice.

A mai câştigat contracte pentru lucrări la magistrala 5 de metrou şi la aeroporturile din Iaşi, Bacău şi Satu Mare.

Iar de anul trecut se ocupă de întreţinerea Arenei Naţionale, după ce a câştigat o licitaţie de 34 milioane de lei, organizată de Primăria Capitalei.

Grupul de firme controlat de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu are contracte şi cu Regia Autonomă de Transport Bucureşti, căreia i-a furnizat cardurile electronice şi echipamentele de control.

Patronul UTI este implicat şi în viaţa politică. Este membru UNPR, partidul lui Gabriel Oprea, unde conduce departamentul de energie, resurse şi politici industriale.

Afacerile lui Tiberiu Urdăreanu

Tiberiu Urdăreanu, este un fost ofiţer superior la Institutul de cercetări militare de la Clinceni. A pus bazele UTI Grup în urmă cu 25 de ani iar firma este una dintre cele abonate la contracte uriașe cu statul român.

Cele mai importante dintre ele sunt cele cu Metrorexul. 180 de milioane de euro pentru sistemul informatic dedicat noii magistrale Râul Doamnei - Haşdeu, din magistrala cinci a metroului bucureştean este doar ultimul contract. Tot UTI a instalat şi sistemele de taxare de la metrou plus cel de supraveghere video. În total, alte 17 milioane de euro.

Compania lui Urdăreanu a câştigat şi licitaţia organizată pentru RATB, sub supravegherea BERD, pentru înlocuirea biletelor de hârtie cu portofelele electronice. Valoarea contractului - 8,3 milioane de euro.

Un alt contract cu multe zerori se referă la reţeaua de fibră optică Netcity, pentru care primăria capitalei a plătit peste două sute de milioane de euro. Proiectul se referea la îngroparea tuturor cablurilor de telecomunicaţii. Dar deşi demarat în 2007, proiectul nu este gata nici acum.

În Capitală, UTI a mai realizat mentenanţa semafoarelor, monitorizarea aeroportului otopeni şi întreţinerea Arenei Naţionale.

În acest an a mai semnat un contract care vizează modernizarea Aeroportului Bacău. Suma se ridică la mai bine de 13 milioane de euro. Securizarea portului din constanţa, dosarul electronic de sănătate, dar şi sistemul pentru plata rovinietei, toate sunt contracte ale UIT grup cu autoritățile statului român.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri