Traian Băsescu, întrebat despre numirea Alinei Bica: Intră în lunga listă a oamenilor cu care am dat-o în bară

Data publicării:
alina bica alta captura

Întrebat de reporterul Digi24, Alina Manolache, dacă regretă că a numit-o pe Alina Bica în fruntea DIICOT, Traian Băsescu zarăspuns: „Doamnă, eşecuri cu oameni cred că pot face o carte. Intră la lunga listă cu oameni cu care am dat-o în bară. Ce să fac?”.

Totuși, președintele a ținut să facă precizări: „În ceea ce privește numirile de magistrați, în afară de cei numiți pe funcții, nu cunosc nici judecători și nici procurori. E foarte greu să ai inspirația să numești într-o funcție înaltă un magistrat. Și un ministru e foarte greu”.

În continuare, președintele a dezvăluit cum i-a ales pe Daniel Morar și Laura Codruța Kovesi la conducerea DNA, respectiv a Ministerului Public, în primul său mandat:

„Îmi amintesc că la Morar, prima numire importantă la DNA, am plecat de la criteriul că a avut curaj să-l aresteze pe senatorul Ciupe, care era din partid cu mine. La Kovesi am cerut o lista cu toti procurorii-şefi din teritoriu. Am cerut să-mi facă Parchetul General câte dosare au trimis în instanțe și ce procentaj de succes au avut. Codruţa nu avea foarte multe dosare la Sibiu, dar a avut 100% rată de succes. M-am uitat și că e femeie și cum am treaba asta, să fie promovate femeile, zic: o aducem”, a povestit Traian Băsescu, reamintind însă că Morar și Kovesi au trecut apoi prin procedurile de la Ministerul Justiției.

„Au fost sugestii care s-au dovedit reușite, dar...E arhicunoscut ca nu sunt cel mai inspirat când fac numiri sau când susțin pe cineva”, a completat Traian Băsescu.

Ulterior, președintele a fost întrebat care au fost criteriile de care a ținut seama când a numit-o pe Alina Bica și dacă a avut de la vreo instituție a statului informații legate de activitatea ei în comisia de la ANRP.

„Categoric, nu am avut informații despre activitatea dânsei. Nici n-am știut. Nici nu știam că în acel Consiliu de Evaluare sau ce Dumnezeu era erau reprezentanți ai tuturor ministerelor - Justiție, Finanțe și așa mai departe. (...) Am numit-o cu multă încredere pe doamna Bica, o recunosc, pentru că în Ministerul Justiției a răspuns de Codul penal și de procedură penală. Știind că exact codurile pe care dânsa le-a coordonat vor intra în vigoare am spus că este omul potrivit. Mai mult decât atât, dacă vă uitați pe actele normative ale Guvernului, nu erau avizate de domnul ministru Predoiu, ci de doamna Bica, deci un secretar de stat extrem de activ și extrem de eficient”, a explicat șeful statului.

În ceea ce privește verificarea la instituțiile de informații a celor pe care îi numește, Traian Băsescu a spus: „Nu avem un ofițer SRI în spatele fiecărui român, de ce plecați de la premisa asta?”.

Șeful statului a făcut și o dezvăluire: „Ce vă pot spune e că prima arestare și condamnare care s-a făcut la ANRP s-a făcut pe informația de la un politician dată mie, eu transmisă instituțiilor statului, s-a trecut la proces de supraveghere și acel președinte care a fost arestat și apoi condamnat a picat într-o astfel de situație. Dar nu avem cum să supraveghem fiecare om din toate instituțiile”, a adăugat Traian Băsescu. 

Întrebat cine era politicianul care i-a dat informația și dacă era cumva Elena Udrea, președintele a replicat: „V-am spus că nu vă pot spune”.

Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, Crinuța Dumitrean, fosta șefă a ANRP, Sergiu Diacomatu și alţi inculpați, acuzați că au prejudiciat bugetul statului cu peste 61 de milioane de euro în dosarul privind supraevaluarea unui teren al omului de afaceri Stelian Gheorghe.

Citiți și: 

Noi dezvăluiri în dosarul Alinei Bica. Fosta şefă a DIICOT făcea presiuni asupra Comisiei de Retrocedări

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri