Trei judecători se luptă pentru șefia CCR

Data publicării:
Curtea Constitutionala ccr 3

Foto: Agerpres

ACTUALIZARE 14.10: Valer Dorneanu a fost votat cu majoritate de voturi în funcția de președinte al CCR

Plenul Curții Constituționale se va reuni la ora 14.00 pentru a vota noul președinte. Votul se va da cu ușile închise. 

Favoritul pentru a devenit noul președinte al CCR este Valer Dorneau, actualul șef interimar al Curții. Valer Dorneanu a fost numit la CCR de Camera Deputaților cu sprijinul PSD și UDMR. El are cele mai mari șanse să fie votat de colegii săi, deoarece patru dintre judecătorii CCR au fost numiți de PSD.

Livia Stanciu, fost șefă a Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), a fost numită prin decret prezidențial la Curtea Constituțională, și rămâne de văzut după ședința de astăzi dacă va fi votată de colegii săi pentru funcția de președinte al CCR.

Daniel Morar a fost numit la CCR de fostul președinte Traian Băsescu.

Curtea Constituțională este compusă la acest moment din: patru judecători susținuți de PSD și UDMR (Marian Enache, Attila Varga, Valer Dorneanu și Simona Maya Teodorescu), doi judecători care au fost desemnați de Parlament la propunerea PNL (Mona Pivniceru și Ștefan Minea), doi judecători care au fost numiți în timpul mandatului fostului președinte Traian Băsescu (Daniel Morar și Petre Lăzăroiu) și Livia Stanciu, desemnată de președintele Klaus Iohannis.

Judecătorii CCR sunt numiţi pe o perioadă de nouă ani, înnoirea mandatelor având loc o dată la trei ani pentru un număr de trei membri. Aceştia sunt numiţi de Camera Deputaţilor, Senat şi Preşedinţie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri