Tribunalul Bucureşti: Mircea Băsescu a recunoscut că a luat bani

Data publicării:
mircea basescu mediafax-2

 

Mircea Băsescu a recunoscut că a primit 250.000 de euro de la membrii familiei Anghel. Fratele preşedintelui spune însă că nu a luat banii pentru a-l scăpa de închisoare pe Bercea Mondial. Atât Mircea Băsescu, cât şi Marian Căpăţână, presupusul intermediar, arestat şi el în acest dosar, au declarat în faţa judecătorilor că banii reprezintă un împrumut pentru afaceri.

„Prin chiar declaraţiile lor, inculpaţii au recunoscut că au existat acele întâlniri cu persoanele despre care se susţine că au cumpărat influenţa, precum şi aceea că s-a remis suma de bani ce ar forma, în opinia Parchetului, obiectul traficului de influenţă, însă această sumă ar fi fost primită cu titlu de împrumut de către inculpatul C.M.A”, se arată în motivarea deciziei judecătorilor.

Anchetatorii au verificat această informaţie. Conform declaraţiilor date de cei doi, banii proveniţi de la familia Anghel ar fi fost destinaţi unei licitaţii. Marian Căpăţînă, mai exact, trebuia, conform declaraţiilor, să cumpere câteva utilaje agricole, iar Mircea Băsescu să fie un simplu girant.

Magistraţii spun însă că nu există niciun document care să susţină declaraţiile celor doi inculpaţi. În schimb, la dosar sunt patru denunţuri şi înregistrările din care reiese că banii au fost daţi înainte şi după condamnarea primită de Bercea Mondial la Tribunalul Olt, în 2011.

„Din conţinutul identic al acestor acte de sesizare rezultă că, în 2011, martorul denunţător, împreună cu mama denunţătorului, i-au remis lui Băsescu Mircea suma de 250.000 de euro, în schimbul promisiunii celui din urmă că va interveni la Preşedintele României pentru a-l determina să dispună graţierea individuală a condamnatului Anghel Sandu, precum şi pentru a interveni pe lângă procurori şi judecători în vederea cercetării în stare de libertate a arestatului Anghel Sandu”, mai scriu judecătorii.

Cât despre cea de-a două tranşă de bani, suma de 350.000 de euro, procurorii susţin că era destinată mituirii magistraţilor Curţii de Apel Craiova, pentru ca pedeapsa interlopului să fie mai blândă. Tribunalul Olt îl condamnase pe Sandu Anghel la 7 ani şi 6 luni de închisoare. În recurs, Curtea de apel Craiova a majorat pedeapsa la zece ani de închisoare.

Aceste informaţii apar în înregistrările depuse la dosar. Judecătorii le-au acceptat ca probe.

„Respectivele înregistrări au fost certificate de procuror conform reglementărilor în materie”, potrivit documentului.

Totodată, instanţa notează că Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au lăsat impresia că deciziile instanţelor pot fi cumpărate de oricine are bani: „...Lipsa unei reacţii promte a sistemului judiciar şi lăsarea inculpaţilor în libertate la momentul procesual de faţă ar induce perturbări grave ale disciplinei publice, ale respectului faţă de lege, stimulând temerea colectivă că justiţia nu este eficientă împotriva unor fapte deosebit de periculoase, generând astfel un sentiment acut de insecuritate”.

Fratele preşedintelui şi Marian Căpăţână au fost arestaţi preventiv pe 20 iunie pentru trafic de influenţă şi, respectiv, complicitate la trafic de influenţă. Decizia a fost contestată, astfel că avocatul lui Mircea Băsescu trebuie să construiască o nouă apărare.

Curtea de Apel Bucureşti va judeca vineri, 27 iunie, contestaţia lui Mircea Băsescu la decizia Tribunalului în urma căreia a fost arestat.

Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, 20 iunie, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu, pentru trafic de influenţă, şi a lui Marian Căpăţână, cel care ar fi fost intermediarul banilor pe care familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, i-ar fi dat fratelui preşedintelui Traian Băsescu.

Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână sunt încarceraţi în arestul Poliţiei Capitalei de joi, când au fost reţinuţi de procurori.

Fratele preşedintelui a fost vizitat în arest de fiica sa, Raluca Băsescu, care i-a dus medicamente, alimente şi haine, dar şi de către avocatul său.

Mircea Băsescu este acuzat că, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, ar fi primit 250.000 de euro de la fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Căpăţână, pentru a interveni la judecători să dispună o soluţie favorabilă în dosarul în care Sandu Anghel era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că şi-a înjunghiat un nepot.

Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor, Mircea Băsescu ar fi promis că va interveni la judecători să dispună fie condamnarea lui Bercea Mondial la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri