Comisia Juridică: Aviz pozitiv pentru urmărirea penală și arestarea preventivă a Elenei Udrea

Data publicării:
udrea parlament-1

Actualizare 19.15. Bogdan Ciucă, președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, a făcut declarații în urma audierilor apărării și a votului care a avut loc astăzi. El a anunțat că au fost avizate pozitiv toate cererile Direcției Naționale Anticorupție.

„Noi nu stabilim vinovații”, a precizat Bogdan Ciucă.

Bogdan Ciucă a vorbit și despre faptul că această întrunire a avut loc într-o zi de duminică.

Nu este un caracter de urgență impus de cineva cu privire la persoană sau dosar, ci în urmă cu jumătate de an s-a modificat statutul senatorilor și deputaților, s-au impus anumite termene. În cazul nostru s-a impus un termen de trei zile, care se consumă astăzi. Întrucât Biroul Permanent n-a vrut să intre în conflict cu legea, a fost calculat termenul, a picat duminică. Explicația e una simplă și n-are legătură cu nimic politic, ci cu procedura”, a declarat președintele Comisiei Juridice.

Am avut cinci voturi de dat astăzi. Patru solicitări, una dintre ele având două capete în interiorul ei”, a amintit el.

Astfel, la prima solicitare - dosarul „Gala Bute” - s-au înregistrat 20 de voturi „pentru”, un vot anulat și o abținere, fiind prezenți 22 de membri din totalul de 26.

La a doua solicitare, în același dosar, adică arestarea preventivă, s-au înregistrat 17 voturi „pentru”, trei „împotrivă”, două voturi anulate.

La a treia solicitare, prin care se solicita începerea urmăririi penale a Elenei Udrea, s-au înregistrat 21 de voturi „pentru” și o abținere.

Pentru ultima solicitare, dosarul Microsoft, în interiorul căreia erau alte două solicitări au fost două voturi distincte.

Astfel, prima solicitare a primit 18 voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” și două abțineri.

A doua solicitare, care viza arestarea preventivă a Elenei Udrea, a fost avizată cu 16 voturi „pentru”, patru voturi „împotrivă” și două abțineri.

Bogdan Ciucă a mai spus că atât avocații apărării, cât și Elena Udrea au solicitat încuviințarea urmăririi penale, având rezerve față de celelalte solicitări, adică arestarea preventivă.



Actualizare 18.35. Comisia Juridică din Parlament a dat aviz pozitiv pentru începerea urmării penale pentru fapta de luare de mită în dosarul „Gala Bute”, însă nu pentru beneficiul personal, ci pentru Rudel Obreja.

Comisia Juridică a mai decis cu o largă majoritate de voturi încuviințarea arestării preventive a Elenei Udrea, înregistrându-se 17 voturi „pentru”.

Potrivit unor surse, au fost avizate favorabil toate solicitările procurorilor DNA.

Aceste avize sunt consultative, decizia finală o va lua mâine plenul Camerei Deputaților prin vot secret.



Actualizare 18.15. Elena Udrea a ieșit de la audierile din Comisia Juridică.


Actualizare 16.35. Elena Udrea a făcut declarații înainte de a se prezenta în fața Comisiei Juridice din Parlament.

„Nu m-am opus niciodată, și nici la ședința trecută a comisiei, începerii urmăririi penale împotriva mea. Nu m-am opus niciodată să fiu cercetată. Cred că Parlamentul nu trebuie să fie scut”, a spus Elena Udrea.

„Ceea ce se întâmplă în cazul meu cred că arată o situație excepțională. Este un caz nemaiîntâlnit”, a mai spus Elena Udrea, argumentând cu repeziciunea cu care au fost cerute solicitările de urmărire penală în dosarele „Gala Bute” și „Microsoft”.

„În dosarul Microsoft toată lumea este liberă”, a adăugat ea, subliniind că „toate au început” după ce l-a denunțat pe Florian Coldea, director interimar al SRI.

Despre votul pentru începerea urmăririi penale a parlamentarilor PMP, Elena Udrea a răspuns: „Mi se pare normal”.


Actualizare 16.00. Elena Udrea a ajuns în Parlament pentru a se apăra în fața Comisiei Juridice.

Citiți și:
Eugen Tomac, noul președinte al PMP: Vom vota pentru urmărirea penală a Elenei Udrea
Traian Băsescu: „Sper ca Elena Udrea să se bucure de condiții corecte să se apere”

Mâine după-amiază rapoartele întocmite de Comisia Juridică vor fi înaintate plenului, aleșii urmând să se pronunțe prin vot dacă Elena Udrea va fi sau nu arestată. Direcția Națională Anticorupție (DNA) cere arestarea preventivă a Elenei Udrea în dosarele „Gala Bute” și „Microsoft”.

Conducerea Camerei Deputaţilor a luat vineri în discuţie alte două cereri trimise de DNA, referitoare la Elena Udrea, una privind încuviinţarea urmăririi penale ca urmare a nerespectării controlului judiciar şi o alta de reţinere şi arestare preventivă pentru nerespectarea controlului judiciar.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, vineri, ca şi în cazul cererilor anterioare, să le trimită Comisiei Juridice, pentru raport.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri