Vânătorii de averi ilegale. Cum va funcționa Agenția de administrare a bunurilor confiscate

Data publicării:
dosare bibliorafturi

Regulamentul de funcționare prevede ca cei 50 de funcționari ai Agenţiei să fie organizaţi într-un birou care se va ocupa cu identificarea bunurilor şi alte trei servicii. Dintre acestea, cel mai important este cel unde se va decide soarta averilor indisponibilizate de procurori sau de judecători. Potrivit documentului, inspectorii agenţiei, cu aprobarea instanţei, pot să primească în administrare maşini, bijuterii, opere de artă şi alte bunuri de acest gen, dar care să aibă o valoare de peste 15.000 de euro.

În acelaşi timp, dacă observă că o parte dintre lucrurile confiscate şi-ar putea pierde valoarea până la soluţionarea definitivă a unui proces, atunci pot cere în instanţă scoaterea la vânzare.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat că noua instituţie îşi va intra în drepturi la mijlocul acestui an.

Am promis că la sfârșitul lui iunie anul ăsta va fi operațională. Cel mai important lucru în infracționalitatea gulerelor albe e să recuperăm banii - și aici România are un drum lung de făcut”, a spus ministrul.

Și specialiştii Comisiei Europene au atras atenţia în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare că rolul noii agenţii va fi determinant în procesul de recuperare a banilor de la infractori.

„Acesta este un pas important în direcția găsirii unui răspuns la recomandarea formulată demult de Comisie de a îmbunatați executarea hotărârilor de confiscare a averilor. Se pare că numai aproximativ 10 % din valoarea ordinelor de confiscare se colectează efectiv”, se arată în ultimul raport MCV.

După pronunțarea unor hotărâri definitive, instanțele vor trimite către ANAF deciziile de executare. Noua instituție va avea rolul de a acorda sprijin inspectorilor fiscali. Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, spune că este nevoie și de alte schimbări pentru ca averile ilegale să fie confiscate.

Degeaba înființăm o instituție nouă dacă procedurile pe care ANAF-ul le reclamă că sunt ineficente nu au fost modificate. Să vedem după operaționalizarea acestor agenții... este important să înceapă confiscarea acestor bunuri”, spunea Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al DNA.

Numai ca urmare a condamnărilor definitive din dosarele DNA din ultimii ani, statul trebuie să recupere peste 300 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri