Decizie definitivă: 580 de români au învins Volksbank în instanţă. Banca a impus comisioane abuzive

Data publicării:
volks

580 de clienţi ai Volksbank vor primi înapoi 3500 de euro de persoană, în medie, din dobânzile şi comisioanele abuzive plătite pentru creditele luate. Decizia a fost luată joi de Tribunalul Bucureşti şi nu mai poate fi atacată. În plus, ratele celor care au câştigat procesul vor scădea cu o treime de acum înainte. Este prima decizie definitivă şi irevocabilă favorabilă clienţilor într-un proces colectiv, care a durat aproape patru ani.

 

Instanţa a stabilit că, prin contractele de credit, banca impunea modificarea unilaterală a dobânzii în paralel cu introducerea mai multor comisioane. Aceste aspecte au fost considerate abuzive, ca şi clauzele care stabilesc obligaţia împrumutatului de a încheia contractul de asigurare cu o societate de asigurări parteneră sau agreată de bancă şi dreptul băncii de a alege noua societate de asigurări care reînnoieşte poliţa.

Acum banca trebuie să renunţe la aceste puncte din contract şi este obligată să plătească şi cheltuielile de judecată. Este doar varful aisbergului, căci alte sute de procese câştigate de clienţii băncii aşteaptă deciziile definitive.

Ilie Bălăşoiu a devenit clientul Volksbank în 2007. A luat un credit ipotecar pe 20 de ani, în valoare de 140.000 de franci elveţieni, sumă echivalentă cu circa 110.000 de euro. A dat banca în judecată trei ani mai târziu, când a observat că un sfert din rata lunară era doar comisionul de risc.

Dintr-o sumă totală de plată lunară de 1100 franci, comisionul de risc era vreo 250 de franci. După ce s-a executat sentinţa şi banca a fost obligată să returneze acest comision, rata a scăzut cu 30%”, povesteşte Ilie Bălăşoiu la Digi24. Acum, rata lunară a ajuns la circa 800 de franci. În plus, banca a fost obligată să îi returneze comisioanele plătite până acum.

Avocaţii subliniază că cel mai important este faptul că s-a creat un precedent. În total, banca va plăti acum peste două milioane de euro celor 580 de persoane implicate în procesul colectiv. „În medie, este vorba de 6500 de euro per contract. Sunt 315 contracte, deci fiecare contract are în medie doi clienţi”, a confirmat pentru Digi24 Alexandra Frunză, purtător de cuvânt al Volksbank.

Procesul a început în 2010, atunci când puţină lume dădea şanse de reuşită clienţilor care se războiesc cu băncile de la care s-au împrumutat. Dosarul ar fi creat practic baza pe care s-au câştigat alte 2000 de procese individuale în toată ţara.

Cu toate acestea, românii care au câştigat procesul cu Volksbank mai au de tras ani buni de pe urma împrumuturilor luate. Cele mai multe sunt credite ipotecare de peste 100.000 de euro, luate în anii de boom imobiliar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri