Anchetă DNA la APIA. Directorul instituţiei va fi dus la audieri. Şeful IPJ Suceava este urmărit penal

Data publicării:
dna-2

ACTUALIZARE 11.39. Crap Ioan, adjunct al şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Suceava, în prezent cu atribuţii de inspector şef al IPJ Suceava, este urmărit penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, potrivit DNA.

Anchetatorii au stabilit că „în 6 aprilie 2014, inculpatul Crap Ioan, în virtutea atribuţiilor sale de serviciu de adjunct al şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, la solicitarea telefonică a unei persoane (preot) şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi a intervenit pe lângă un agent de poliţie din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul I. P. J. Suceava, aflat în timpul serviciului cu un autoturism prevăzut cu staţie radar, pentru ca acesta să nu dispună măsura reţinerii permisului de conducere a unei persoane cu funcție de conducere la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Centrul Judeţean Suceava (APIA Suceava) şi sancţionarea contravenţională a acesteia, deşi agentul constatase încălcarea prevederilor legale ce impunea luarea acestei măsuri”.

(Eugen Mogoş, directorul APIA Suceava: „Avem privilegiul de a fi judeţul cu cele mai multe mănăstiri, implicit şi parohii, iar pe cale de consecinţă şi sumele acordate sunt de un nivel important”)

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, Dorel Gheorghe Benu, a fost ridicat în urma percheziţiilor, acesta urmând să fie dus la audieri la DNA Suceava.

Activitatea infracţională a grupării suspectate de acordarea ilegală de subvenţii agricole a fost coordonată de directorul adjunct al APIA Suceava Delia Moldoveanu, care „a avut sprijinul necondiţionat” al directorului general APIA Bucureşti, prejudiciul în acest caz fiind de cinci milioane de lei.

Potrivit procurorului-şef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, la APIA Suceava s-a constituit un grup de funcţionari cu atribuţii de verificare şi aprobare a dosarelor de subvenţie care a admis la plată cereri de acordare a sprijinului financiar cu încălcarea prevederilor legale unor persoane fizice şi juridice care nu îndeplineau condiţii de eligibilitate, prin falsuri, prin accesarea bazelor de date şi modificări în fals.

Procurorul-şef al DNA Suceava a declarat pentru Mediafax că în acest caz au fost implicaţi şi medici veterinari din Suceava, dar şi funcţionari ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, iar activitatea infracţională a fost coordonată de directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, care a avut sprijinul necondiţionat al directorului general APIA Bucureşti.

Conform sursei citate, exploataţiile fictive pentru care erau acordate subvenţii agricole erau înregistrate prin falsuri care erau efectuate de la Suceava în baza naţională de date cu sprijinul directorului general şi al altor funcţionari din APIA Bucureşti.

Procurorul-şef al DNA Suceava a subliniat că activitatea infracţională a grupului a fost continuată chiar în condiţiile în care Comisia Europeană a emis, recent, o scrisoare referitoare la decizia de punere sub supraveghere a României privind subvenţiile agricole şi s-a dispus blocarea conturilor APIA, fiind pusă în pericol alocarea de fonduri europene pentru România, fiind o problemă de siguranţă naţională.

Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.

În urma percheziţiilor care au loc miercuri dimineaţă vor fi aduse cu mandat la audieri cinci persoane de la Bucureşti şi 15 din Suceava - funcţionari ai APIA, ai DSVSA, medici veterinari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri