Adrian Năstase condamnat. Emil Hurezeanu: Politicienii vor continua să se considere deasupra legii

Data publicării:
hurezeanu JdS

„Domnul Năstase are păcatele domniei sale, a fost a doua oară condamnat. E vorba de o ofensivă a justiției în încercarea ei de a se emancipa de politic, dar pe măsura acestei evidente reușite de îndepărtare de dictatul politic, problemele politizării justiției se discută din ce în ce mai mult. Ăsta este unul dintre paradoxuri”, consideră jurnalistul.

În același timp, Emil Hurezeanu consideră că prin această decizie se arată că dreptatea câștigă, în sensul că un complet de înalt calibru al sistemului arată o interpretare adevărului judiciar, pentru că nu există un adevăr absolut.

„Putem vorbi de mai multă corupție în aceeași măsură în care s-a vorbit de mai multă justiție anticorupție, de mai multă justiție nonpolitizată, care adesea a judecat cazurile unor politicieni corupți. Dar aici este paradoxul care face ca corupția să apară mai evident atunci când ea este mai sesizabil pedepsită”, a subliniat Emil Hurezeanu.

Mai mult, jurnalistul a afirmat că nu crede în „îmbunătățirea speciei umane”, subliniind că este sceptic că politicienii își vor modifica atitudinile în urma acestei condamnări.

„Sunt sceptic, de exemplu, că politicienii români, începând din această seară, cu sentimente împărțite, unii pro, alții contra, alții pur și simplu speriați de catharsisul judiciar – ca și catharsisul tragediei antice – e un efect de spaimă, de intimidare și de transformare a asistentului unui astfel de fenomen. Nu cred că politicienii de azi își schimbă comportamentul radical, viziunea asupra capacității lor de a înșela statul, de a profesa traficul de influență, de a se considera deasupra legii, de a instrumenta profesia asta foarte nobilă de demnitar public, demnitar politic într-o formă de câștiguri necuvenite mai accelerate decât în cazul muritorilor de rând”, a precizat Emil Hurezeanu.

„Cred că lucrurile se vor perpetua, dar cu cât mai multe sentințe de acest gen... sigur ne apropiem de ceea ce omul de pe stradă, omul simplu, chiar dacă el tinde mai repede decât noi să intre în raporturi de empatie cu Gigi Becali, poate că cu Gigi Becali mai repede decât cu Adrian Năstase, observ asta, e un fenomen (...), există un fel de polarizare sau un fel de distribuire a empatiei în legătură cu acești oameni. E un motiv în plus să nu credem că actul de justiție se transformă într-un act de rectificare a nedreptății. Nu vreau să spun că un act de justiție sporește nedreptatea. Dar să nu ne facem iluzii, lumea va continua așa cum este”, a comentat jurnalistul.

Pe de altă parte, Emil Hurezeanu a criticat atitudinea de azi a Partidului Social Democrat, pe care Adrian Năstase l-a condus.

„Nu cred că cineva salută în mod special condamnarea lui Năstase. Dar, în orice caz, ceea ce n-ar trebui să se întâmple și cred că domnul Ponta cu PSD-ul au greșit puțin aici, au transformat din prima seară povestea asta într-un obiect, într-o miză a răfuielii cu Traian Băsescu. Nu e bine, nu merită, nu e așa. Partidul acesta trebuia să fie fidel memoriei sau întâlnirii pe care a avut-o în 2006 la congresul PSD, când domnul Năstase a fost debarcat”, a subliniat Emil Hurezeanu.

Jurnalistul a comentat în acest context că Victor Ponta nu ar trebui să lupte cu Traian Băsescu folosindu-l pe Adrian Năstase drept agent electoral, ci cu societatea pe care trebuie să o convingă că îi vrea binele și poate să îl și facă.

„Mi se pare că începutul a fost destul de greșit. Nu transformi ziua unei sentințe, oricât de discutată și discutabilă ar fi, în miza principală sau în miza împrospătată a luptei cu Băsescu, pentru că reduci importanța pe care și tu și el, deci și Ponta și Băsescu, trebuie să o acordați justiției, nu?”, a conchis Emil Hurezeanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri