Românii din străinătate au început votarea. Secțiile de vot din România se deschid la ora 7:00

Data publicării:
alegator

În Cehia, Letonia, Malta şi Slovacia au fost chemaţi la urne cu o zi înaintea noastră ca să îi desemneze pe cei care îi vor reprezenta în legislativul comunitar. În Marea Britanie, Irlanda şi Olanda, scrutinul s-a desfăşurat în cursul săptămânii, dar în cele mai multe state ale Uniunii Europene alegerile au loc duminică. În total, cele 28 de popoare ale Uniunii Europene aleg 751 de deputaţi pentru legislatura 2014 - 2019.

Pentru a înţelege imensitatea spaţiului Uniunii Europene, vă pot spune că, de aici, din Cabo da Roca Portugalia locul cel mai vestic al Europei continentale și până la Sulina, în România, locul cel mai estic al Europei, sunt 4.361 de kilometri. În acest spațiu imens aproape 400 de milioane de europeni sunt așteptați duminică la alegerile europarlamentare. Alegeri extrem de importante de vreme ce Europa se confruntă cu probleme nu doar economice și sociale, ci și cu amenințări venite din partea Rusiei”, transmite Ciprian Bălţoiu, corespondent Digi24 la Madrid.

Alegerile europarlamentare de anul acesta stau sub semnul extremismului şi euroscepticismului. În Portugalia, de exemplu, măsurile de austeritate i-au făcut pe locuitori să-şi dorească îndepărtare de Uniunea Europeană.

Totodată, mişcările populiste din state precum Franţa, Austria şi Italia speră să obţină rezultate bune în cadrul scrutinului. Este şi cazul Mişcării Cinci Stele a lui Beppe Grillo din Italia care a promis că va încerca să ceară organizarea unui referendum pentru ieşirea ţării sale din zona euro.

Vom renegocia totul şi, dacă nu vor fi de acord, vom organiza un referendum după alegeri. Nu contează dacă este valid, ilegal sau neconstituţional. Vom informa milioane de italieni şi ei vor decide dacă vor în sau afară din zona euro. Oamenii vor fi cei care vor decide în ceea ce priveşte propria lor suveranitate fie monetară, economică sau culturală”, a îndemnat el la vot.

În Olanda, alegerile europarlamentare au adus o surpriză: extrema dreaptă a înregistrat un eşec neaşteptat în condiţiile în care sondajele o dădeau drept favorită.

În total, 375 de milioane de oameni sunt aşteptaţi la urne, pentru a-i alege pe cei 751 de membri ai Parlamentului European. Cele mai multe state ale Uniunii Europene organizează scrutinul pe 25 mai, iar în Belgia, Cipru, Grecia şi Luxemburg votul este obligatoriu.

Alege Digi24

Digi24 vă invită la un maraton jurnalistic: jurnale de ştiri, dar şi ediţii speciale. Începând cu ora 10, în Piaţa Victoriei este amplasat un ecran uriaş, pe care puteţi urmări ştirile şi emisiunile Digi24.

Corespondenţii noştrii din toate cele şapte staţii locale vă ţin la curent cu ce se întâmplă la urne.

Suntem şi la Bruxelles, acolo unde lucrează Comisia Europeană şi unde se află unul din cele două sedii ale Parlamentului European. De acolo aflaţi de ce sunt importante aceste alegeri, mai exact de ce este important să mergem la vot.

Suntem prezenţi şi la Dublin, Madrid şi Budapesta. Tot din jurnalele şi emisiunile Digi24 aflaţi ce se întâmplă în Ucraina, acolo unde au loc alegeri prezidenţiale. Corespondenţii noştrii transmit informaţii din Kiev şi Odessa. Seara, revenim în Piaţa Victoriei, unde Cosmin Prelipceanu şi invitaţii săi comentaează primele rezultate ale scrutinului într-o ediţie specială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri