Asalt la Parlament. Revolta oierilor

Data publicării:
oieri

Sute de oieri au intrat cu forţa în curtea Parlamentului. Scopul lor a fost să ajungă la aleşi, care nu-i mai lasă să aibă mai mult de trei câini la stână şi nici să meargă la păşunat peste iarnă.

„Tre' să păzim oile cu câini, nu cu lupi”, spune unul dintre ei.

„Opt câini am, opt câini la 500 de oi și încă sunt puțini, dar nu îmi permit să țin mai mulți”, explică un alt protestatar.

„Nu ne lasă să hrănim animalele cum vrem”, se plânge un altul.

Parlamentarii au încercat să explice de ce au introdus cele două prevederi în lege.

Gheorghe Saghian, senator, membru în Comisia de agricultură: „Fiind terenul umed, prin trecerea repetată cu ovinele care tasează terenul (...) eu zic că e corect (...) Cu numărul de câini la stână era obligatoriu să aibă jujeu la gât, să nu poată alerga foarte repede, ca să nu distrugă vânatul”.

Ciobanii nu au fost însă mulţumiţi de explicaţia parlamentarilor. Senatoarea Cristiana Anghel a ieşit să vorbească cu ei, dar discuţia a degenerat.

- Doamnă, înțelegeți un lucru, că dacă nu vine ministru sau cineva din Ministerul Agriculturii, nu avem încredere!

- Ascultă-mă cu atenție, Parlamentul face legile.

- Face legea parlamentul, să propună ministrul în fața noastră. Să ne spună!

- Ministrul azi e, mâine nu e. Eu îți fac legea, eu te ajut.

- Asta nu e lege, nu e lege (rupe cineva o hârtie), suntem sătui de hârtii!

- Ești prost!

- Suntem proști toți, doamnă, toți suntem!

La scurt timp, a venit şi explicaţia parlamentarului pentru acest schimb de replici:

Era un agitator prost. Era spălat, era orăşean, nu mirosea a oaie, mirosea a parfum, ca mine. Ciobanii nu miros a parfum", a spus Cristiana Anghel, potrivit România TV.

Doisprezece protestatari au ajuns la preşedintele Senatului, pentru a cere modificarea legii. Li s-a sugerat însă să se adreseze Guvernului.

„Având în vedere că Parlamentul se apropie de vacanță, e greu să ne angajăm cu o rezolvare pozitivă”, a motivat Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului.

Tot la Guvern i-au trimis pe ciobani şi parlamentarii din Comisia de agricultură.

Daniel Constantin, deputat, membru în Comisia de agricultură: „Rugăm Guvernul să emita o ordonanță de urgență care să abroge acele două-trei prevederi”.

Nicolae Ştefan, preşedinte Agrostar: „Asumați-vă că veți elabora ordonanța de urgență pe modificările noastre, pentru că altfel nu plecăm de aici!”

Nu trebuie să facem azi război, dar trebuie să rezolvăm niște situații foarte neplăcute”, a declarat Atilla Kelemen, unul dintre iniţiatorii legii.

Ceea ce nu au luat în calcul parlamentarii este că Executivul nu are dreptul de a modifica o lege organică.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „O modificare simplă prin OUG nu poate avea loc, pentru că este o lege pe care a iniţiat-o Parlamentul şi Guvernul nu poate face modificări de urgenţă pe aceste legi care au intrat în vigoare pe această cale. (...) În cel mai scurt timp, Guvernul va veni cu o soluţie tehnică şi legală care să răspundă solicitărilor”.

Este o urgenţă, pentru că una dintre prevederi e cea care vizează păşunatul între decembrie şi aprilie şi sunt mulţi crescători care au terenuri pe care ies la păşunat”, a declarat pentru Digi24 Achim Irimescu, ministrul agriculturii.

Legea vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic a fost modificată săptămâna trecută, după ce vânătorii au reclamat că animalele folosite pentru paza turmelor omoară iepuri şi căprioare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri