Bani pentru armată, primul pact politic propus de președinte

Data publicării:
soldat cu pusca 2

Primul partid chemat la discuţiile cu preşedintele este PSD, luni, de la ora 10:00. Vor urma cei de la PNL, UNPR, PC, UDMR, reprezenatanţii minorităţilor naţionale şi cei ai PPDD. Discuţiile dintre Klaus Iohannis şi fiecare delegaţie vor dura aproximativ o jumătate de oră.

Voi declanța consultari cu partidele pentru încheierea unui acord pentru asigurarea în 2017 a unui prag minimal de 2% din PIB pentru apărare. Nu voi accepta ca guvernul să nu respecte finanțarea asumată pentru armată. Niciun aliat sau partener nu ne va putea garanta vreodată securitatea dacă noi singuri nu vom face asta pentru noi”, a avertizat președintele.

2% din PIB este bugetul asumat de România la summitul NATO din Ţara Galilor. Banii ar trebui să garanteze finanţarea exerciţiilor militare şi a misiunilor din largul Mării Negre. Zona este permanent supravegheată acum de nave de război americane, române şi bulgare.

„Am în faţă (arată un grafic) mă bucur că în 2014 şi 2015 prin buget, sumele acordate sunt mai mari chiar şi ca cele din 2008”, a declarat premierul Victor Ponta.

Capacitatea de apărare a României în cazul unui conflict în zonă trebuie şi ea luată în calcul. 2016 este anul în care primele avioane de luptă F16 vor putea fi pilotate de soldaţii români. Până atunci, bătrânele Mig21 Lancer şi avioane de luptă ale aliaţilor vor asigura misiunile. Forţele Aeriene vor finaliza şi achiziţia avioanelor de transport.

Ultimul avion de transport mediu curier, de tip CJ27 Spartan, din lotul de șapte, va ajunge în România în aproximativ 10 zile.

Forţele terestre au nevoie şi ele de întărire, mai ales că CSAT a aprobat ca militarii români să continue misiunea din Afganistan.

„Participarea în teatrele de operaţii. 650 de militari pleacă în Afganistan în următoarea lună și jumatăte”, a anunțat ministrul Apărării, Mircea Dușa.

În acest moment bugetul soldaţilor nu atinge pragul minim cerut de 2% din PIB. Misiunile soldaţilor români s-au intensificat în ultimul an şi jumătate, după escaladarea conflictului din Ucraina. 

De ce trebuie 2% din PIB pentru armată? Harta pericolelor:

 (Jurnalul de Seară. Urmăriți explicațiile lui Cosmin Prelipceanu)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri