CORESPONDENȚĂ DIN SUA. Scandalul miniștrilor cercetați în dosarul Microsoft pică foarte prost pentru vizita premierului

Data publicării:
delegatie romaniei la onu

Dacă e vorba despre un scandal de corupție, în care e implicată o mare companie americană, s-ar putea ca despre această chestiune să afle toate companiile americane interesate să vină în România.

Există o lege în Statele Unite, care obligă marile corporații la transparență absolută. Un exemplu: acum două săptămâni - două săptămâni și ceva, președintele Traian Băsescu a fost pe platforma americană care caută zăcăminte în Marea Neagră. După ce s-a întors de pe platformă a dorit să păstreze drept suvenir costumul de protecție. Bineînțeles că petroliștii l-au lăsat să plece cu costumul de protecție, dacă asta și-a dorit președintele, doar că au fost foarte crispați, pentru că acel costum costă vreo 2.000 de dolari și trebuia, erau obligați, ca imediat să raporteze faptul că 2.000 de dolari s-au transformat într-un cadou. Asta, din cauza legii transparenței din Statele Unite, care le obligă pe toate marile corporații să declare toate cadourile pe care le fac. Costumul de 2.000 de dolari ar fi putut trece drept mită, de exemplu, dacă nu ar fi fost declarat. Așa că, petroliștii l-au declarat ca atare.

Nouă foşti miniştri, cercetaţi de DNA în dosarul licenţelor Microsoft. Procurorii cer avize pentru punerea lor sub învinuire

O primă reacție a premierului Victor Ponta în legătură cu acțiunea DNA din România ar putea fi obținută la ora 21.30, ora României, când jurnaliștii au o primă întâlnire cu șeful Executivului. Până atunci, premierul are întâlniri cu petroliștii americani.

Ce vrea România de la petroliștii americani

România, în domeniul petrolier, vrea să treacă la următorul nivel. La noi se exploatează petrol de mai bine de 150 de ani. România a fost prima țară din lume cu o sondă (comercială) care extrăgea țiței și se pare că a rămas la acest stadiu. La noi în țară, petrolul se extrage de la câteva sute de metri adâncime. Următorul nivel sunt resursele de mare adâncime, iar Victor Ponta, împreună cu ministrul Energiei sunt astăzi la Houston pentru a-i convinge pe petroliștii americani - Houston este capitala petroliștilor americani – să vină și să exploateze resursele care se află la peste 3.000 de metri adâncime. România nu are tehnologie pentru așa ceva. Aceasta ar fi o primă oportunitate.

O a doua oportunitate este că în câmpurile petroliere mature, cum le spun specialiștii, ar mai exista petrol. Cu o tehnologie modernă – pe care România, din nou, nu o are – din pungile de petrol din care s-a extras deja de zeci de ani, americanii ar putea scoate mai mult, cu costuri mai puține și, deci, cu profit mai mare.

Nu în ultimul rând, este vorba despre gazele de șisturi și, foarte important, despre uriașul zăcământ din Marea Neagră. Cam acestea sunt ofertele.

Mai există și informația potrivit căreia Guvernul s-ar pregăti ca la anul să scoată la licitație licențe noi, câteva zeci. Dar sunt destul de secretoși membrii Guvernului la acest capitol.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri