CULTURA POLITICĂ. Ce mai ține USL împreună?

Data publicării:
liderii USL crin antonescu si victor ponta - mfax-4

Sunt dezamăgit de Victor Ponta, dar asta nu înseamnă că nu mergem mai departe împreună", a declarat liderul PNL.

Pentru a doua oară în această săptămână, Crin Antonescu spune că este pregătit să intre în cursa pentru preşedinţia României singur, fără sprijinul PSD, ba chiar având drept contracandidat un social-democrat, eventual chiar pe Victor Ponta. Ceea ce numea liderul PNL speculaţii ale jurnaliştilor răutăcioşi se dovedeşte a fi o realitate mai cruntă decât s-ar fi aşteptat.

Dacă aşa stau lucrurile, înseamnă că zilele USL sunt numărate, pentru că, spunea acelaşi Crin Antonescu, dacă un social-democrat îi va face concurenţă pe culoarul spre Palatul Cotroceni, atunci nu se va mai putea vorbi de Uniunea Social Liberală.

Candidatura la Cotroceni, cartoful care arde

Victor Ponta a intrat şi el în horă şi i-a trimis, de la Sibiu, un mesaj cu subînţeles partenerului său de alianţă: România, a spus liderul PSD, a avut numai preşedinţi al căror nume se termină în „escu”, poate ar trebui să se mai schimbe această tradiţie. Oare la ce terminaţie se gândeşte prim-ministrul? Poate la „onta”? În orice caz, el nu mai exclude, aşa cum făcea odată, să candideze la alegerile prezidenţiale.

Victor Ponta: „...să-i multumesc domnului Rizoiu. Domnul Cindrea a zis Rizescu pentru că toți președintii sunt cu escu în coadă, dar nu este neapărat să fie o regulă”.

Excludeţi orice posibilitate să fiţi candidatul PSD anul viitor la prezidenţiale? „Exclud varianta că astăzi asta e preocuparea ţării. Poate fi cel mult preocuparea presei și a dvs”.

Despre candidatura lui Victor Ponta la preşedinţie nu vorbesc însă doar dulăii din PSD, aşa cum i-a numit crin Antonescu pe liderii social-democraţi care militează pentru un candidat propriu al formaţiunii la funcţia de preşedinte al României. Şi seniorii din PSD şi-l doresc pe tânărul lor şef de partid le butoanele Palatului Cotroceni. Şi ce dacă se încalcă Protocolul USL, spun ei, după alegeri vom redeveni prieteni cu liberalii.

Pactul de coabitare, eternul măr al discordiei

Aşadar, Victor Ponta pune sare pe rana lui Crin Antonescu, în vreme ce acesta din urmă nu conteneşte să-şi exprime public nemulţumirile la adresa şefului PSD. O problemă care îl sâcâie pe liberal de aproape un an de zile este pactul de coabitare încheiat între preşedinte şi premier. „Este un caraghioslâc, în afara Constituţiei” l-a catalogat Antonescu. „Avem o ţară debilă, avem o paralizie a Guvernului şi a majorităţii", a continuat liderul PNL comentând pe marginea aceluiaşi pact de coabitare. Asta după ce, nu cu mult timp în urmă, numea acordul încheiat între Traian Băsescu şi Victor Ponta o înţelegere între doi şefi de trib dintr-o ţară semibananieră. Iată reacţia premierului:

„Nu comentez niciodată atacurile nici ale dlui Antonescu, nici ale dlui Băsescu, noi ăștia cu guvernul suntem cu treaba, ceilalți cu crititca”, a spus premierul. Puteți să mergeți mai departe cu aceste atacuri? a fost întrebat. „Sigur că da”, a fost răspunsul. Nu vă deranjează ? „Nu, îmi face chiar plăcere”, a spus premierul.

Agende separate

PSD si PNL au în ultima perioadă agende separate şi tot mai multe puncte de vedere divergente. Pe tabla de şah a guvernării, PNL joacă mai nou pionul cotei unice. Liberalii ameninţă voalat cu ieşirea din coaliţie dacă acest impozit se majorează. Este doar ultimul dintr-o lungă listă de scandaluri care au măcinat USL.

Divergenţe pe tema Roşia Montană: „Cine este astăzi liderul opoziţiei? Cred că tot eu. Dar opoziția nu e la guvernare, e la putere”, a spus Crin Antonescu.

Cred că proiectul exploatarii la Roșia Montană nu poate fi susținut. Cred că și situația mea de președinte PNL și de posibil candidat la președinție mă obligă să asum și în nume individual o poziție”, a mai declarat copreședintele USL.

Divergenţe pe tema justiţiei:

VICTOR PONTA: „Nu a schimbat nimeni niciun procuror, s-au terminat mandatele. (...) Nu s-a atins nimeni de niciun dosar, dupa cum dl Papici, care scrie toata ziua la Evenimentul Zilei v-a zis, și-a terminat omul dosarele (...) Dosarele pornite împotriva oamenilor care au votat la referendum sunt poltiice, pornite de Morar și Papici.

CRIN ANTONESCU: „Victor Ponta trebuie să știe că oricine încearcă să intimideze, să influențeze sau să controleze procurori sau instanțe în România va avea în mine un adversar”.

Divergenţe pe tema pactului de coabitare

CRIN ANTONESCU, 19 decembrie 2012: „Când am spus că nu a semnat nimeni un acord cu Băsescu în numele USL m-ați făcut mincinos. Dl Ponta a semnat acest acord în calitate de premier”.

VICTOR PONTA: „...Credeți că am semnat acordul de coabitare când era plecat Antonescu din cameră?....Eu nu mă spăl pe mâini ca Pilat din Pont, îmi asum”.

CRIN ANTONESCU: „Acest pact de coabitare a pus România în lumina unei țări semibananiere în Europa, pentru că într-un astfel de stat nu există Constituție, legi, ci există înțelegeri între șefi de triburi”.

Gesturi care irită

Vechile conflicte nu doar că nu s-au stins, ci s-au înmulţit şi s-au agravat. Atât de tare, încât Crin Antonescu este iritat de cel mai mic gest al social-democraţilor. „USL nu a fost făcută să-i punem cămaşă lui Cernea”, a comentat liderul PNL intenţia social-democratului Valeriu Zgonea de a-i obliga pe toţi parlamentarii să vină îmbrăcaţi frumos la serviciu.

Evident, Valeriu Zgonea nu este un om care să nu aibă replică mereu şi pentru orice. În primul rând, Crin Antonescu să vină la muncă, a comentat preşedintele Camerei Deputaţilor. „Dacă Antonescu doreşte ca senatorii să poată veni la muncă în şlapi şi bermude sau să se ducă la spa, poate să ne spună acest lucru în cadrul dezbaterilor. Pe mine mă interesează ca parlamentarii să voteze legi, să se comporte decent, să nu chiulească", a adăugat Valeriu Zgonea. 

Spirite încinse și la nivel local

În Vâlcea, primarii PNL sunt revoltaţi că edilii PSD au primit mai mulţi bani pentru proiecte. Liberalii arată cu degetul către preşedintele Consiliului Judeţean, social-democratul Ion Câlea, pe care-l acuză că a dat 70% din fondurile de dezvoltare locală primarilor din partidul său. Şeful judeţului se apără şi spune ca primarii sunt de vină pentru că nu au intocmit suficiente proiecte.

Ce unește USL?

Crin Antonescu este dezamăgit de Victor Ponta, Victor Ponta este dezamăgit de Crin Antonescu. Se pune întrebarea: ce-i mai ţine atunci împreună? Marile proiecte ale USL, oricum, sunt moarte, iar soluţiile PSD sunt blocate de PNL şi invers, ce propun liberalii, resping social-democraţii. Un singur fir mai ţine USL să nu se prăbuşească: descentralizarea.

Dacă tot vor pierde guvernarea, liberalii vor măcar să rămână cu puterea locală, profitând de scorul istoric obţinut la alegerile de anul trecut: 12 preşedinţi de consilii judeţene şi 800 de primari. S-ar putea, însă, ca socoteala să le fie stricată şi aici, pentru că liderii locali ai PSD au început să mârâie la proiectul de lege al descentralizării iniţiat de Liviu Dragnea. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri