Experții care analizează plagiatul lui Petre Tobă și ale unora dintre doctoranzii lui Gabriel Oprea se schimbă

Data publicării:
toba petre - gov.ro

FOTO: gov.ro

Grupurile de lucru din Comisia de științe militare au primit încă din luna mai sesizări de plagiat asupra cărora au refuzat să se pronunțe, astfel că analiza plagiatelor a fost tergiversată.

Comisia este formată din șapte membri, toți proveniți de la Academia Militară Carol I, de la Academia de Poliție Al. I. Cuza și de la Academia Națională de Informații Mihai Viteazul. Șase din cei șapte membri ai acestei comisii au făcut parte și din fostul CNATDCU.

Reprezentanți ai Ministerului Educației au avut, zilele trecute, o întâlnire cu președintele comisiei citate din cadrul CNATDCU, Ștefan Prună, prorector al Academiei de Poliție, în care au cerut explicații pentru întârziere. Prună este și membru al Academiei de Științe de Securitate Națională (ASSN), înființată de Gabriel Oprea, din care face parte și Petre Tobă.

Astfel, potrivit surselor citate, grupurile din Comisia de științe militare vor fi completate cu experți externi CNATDCU.

Practic, o sesizare acceptată de CNATDCU, cum este cea referitoare la plagiatul ministrului de interne, Petre Tobă, a fost trimisă în lucru în iunie Comisiei de științe militare, informații și ordine publică. Procedura spune că se desemnează trei membri într-un grup de lucru care au la dispoziție 45 de zile pentru a recomanda apoi CNATDCU dacă este vorba sau nu de un plagiat.

În cazul lui Petre Tobă, din iunie, grupul desemnat s-a întrunit prima și singura dată în 24 iunie, când, toți cei trei membri, s-au declarat fie incompatibili, fie în conflict de interese cu actualul ministru de interne.

În cazul doctorilor care l-au avut îndrumător pe Gabriel Oprea, aceeași comisie avea de analizat tezele lui Bogdan Licu, Mihai Stănișoară, Loredana Radu, Dumitru Pârvu, Neculai Onțanu și Adela Popescu. Și termenele pentru analizarea acestor lucrări sunt depășite și explicația este aceeași – conflict de interese sau incompatibilitate declarate de membrii comisiei.

Petre Tobă, ministru în funcție, este autorul unei lucrări de doctorat la Academia militară Carol I, l-a avut coordonator pe Anghel Andreescu, fost șef al mai multor entități de siguranță națională, iar potrivit jurnalistei Emilia Șercan, 250 din cele 390 de pagini ale tezei sale au fost plagiate.

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat, recent, că, dacă CNATDCU va declara plagiat teza de doctor a ministrului de Interne, va demisiona în cazul în care Tobă rămâne în Guvern.

La rându-i, premierul Dacian Cioloș a declarat că l-a desemnat pe Mircea Dumitru ministru al Educației pentru a urgenta curățarewa mediului academic de impostura plagiatelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri