Consilierul politic al lui Klaus Iohannis: Nu exclud desemnarea unui nou premier tehnocrat

Data publicării:
laurentiu

 

Laurențiu Ștefan / FOTO: presidency.ro

Potrivit lui Laurențiu Ștefan, PSD și PNL vor obține fiecare 32%-35 % la alegerile legislative și nu vor reuși, prin urmare, să guverneze singure. Nici măcar o alianță a social-democraților cu două partide mai mici nu va atinge pragul de 50%, apreciază consilierul prezidențial.

În aceste condiții, el nu exclude numirea unui nou premier tehnocrat la finalul mandatului lui Dacian Cioloș.

„În mod evident, președintele va căuta un prim-ministru. Vom vedea dacă acesta este un premier politic sau unul cu o carieră politică mai scurtă, ori chiar un tehnocrat... încă sunt multe semne de întrebare”, a spus Laurențiu Ștefan.

Întrebat dacă premierul Cioloș ar putea fi menținut în post, Ștefan a spus: „Este un câștig pentru politica românească. Vorbind la modul foarte abstract, eu cred că România și partidele din România pot avea o resursă de valoare, dacă el se decide să se alăture arenei politice (după alegeri)”.

Consilierul prezidențial a mai declarat, la Reuters Eastern European Investment Summit, că se așteaptă la o rată mică de participare la vot, iar președintele va pleda pentru un guvern care să mențină România ca „un actor credibil pentru Uniunea Europeană” și care să favorizeze un mediu de afaceri prietenos și predictibil. 

Reuters reamintește că Laurențiu Ștefan a lucrat la Ambasada Statelor Unite la București.

Cine este Laurențiu Ștefan

Laurenţiu Ştefan (n. 1967) a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti (1996) după ce, patru ani mai devreme, a obţinut diploma de absolvire a Facultăţii de Matematică, secţia informatică, a aceleiaşi Universităţi, potrivit biografiei publicate pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Profesionalizarea în domeniul ştiinţei politice s-a făcut mai întâi la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, de unde a obţinut în 1998 un MPhil în politica şi sociologia societăţilor moderne, apoi în diverse stagii de cercetare la Institutul de Ştiinţe Umane din Viena (2000), la Universitatea din Maryland (2001, 2002) şi la Colegiul Noua Europă din Bucureşti (1999-2002). Laurenţiu-Mihai Ştefan are titlul de doctor în Știinţe Politice (2003), cu o lucrare despre recrutarea elitelor politice în România post-comunistă, susţinută la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

A fost unul dintre fondatorii Societăţii Române de Ştiinţe Politice (SRSP), pe care a şi condus-o timp de cinci ani (2000-2005). Laurenţiu Ştefan a fost cercetător în cadrul Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române (1995-1999), înainte de a deveni asistent, apoi lector al Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti (1999-2004). A rămas cadru didactic asociat al acestei facultăţi din 2004 până în prezent.

Laurenţiu Ştefan a lucrat în perioada 1998-2000 la agenţia de presă Mediafax, şi pentru o scurtă perioadă la sfârşitul anului 2000 în cadrul Institutului Pro. În intervalul 2004-2015 a fost specialist în Probleme Politice al Ambasadei SUA la Bucureşti. Din anul 2002, a fost implicat în multe proiecte de cercetare pan-europene, fiind expert de ţară în proiecte despre elitele parlamentare şi ministeriale, coaliţiile de guvernare şi prezenţa tehnocraţilor printre membrii guvernului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri