Crin Antonescu, despre scandalul procurorilor: Ce au făcut V. Ponta și T. Băsescu e inacceptabil

Data publicării:
CRIN ANTONESCU PRESEDINTELE PNL - MEDIAFAX-12

„Am planuri de viitor și încă majore cu Victor Ponta”, a ținut să precizeze Crin Antonescu, explicând ulterior că, din acest punct de vedere, nu declarațiile lui Traian Băsescu îl interesează. „Victor Ponta trebuie să știe că oricine încearcă să intimideze instanțe în România va avea de-a face cu mine. Știe acest lucru din discuțiile noastre dinainte de a forma USL”,  a afirmat copreședintele USL într-o declarație publică.

„Șeful Executivului, Victor Ponta, a vorbit în numele procurorului general, a explicat de ce a fost schimbat (procurorul Papici), cum era băsist, cum a făcut dosare politice și cum domniile lor, nu știu exact cine, nu mai țin cu băsiștii. Este inacceptabil. Primul-ministru, prin atribuțiile constituționale, nu poate și nu are nevoie să dea explicații, mesaje în numele procurorului general”, a explicat președintele Senatului.

„Șeful statului nu se lasă mai prejos, intervine foarte apăsat într-un stil caracteristic, acuză cu totul disproporționat intervenția premierului, dar ține să ne informeze că a pus mâna pe telefon, l-a sunat pe procurorul general (...). E la fel de inacceptabil”, a detaliat Crin Antonescu.

„Premierul nu avea de ce să dea explicații în legătură cu un act intern al Parchetului general. Explicațiile trebuiau date de cei care au luat decizia și cred că nu ar fi existat probleme dacă la expirarea mandatului ar fi fost deja pregătită o variantă. Legea nu îi mai permitea lui Papici să aibă un alt mandat, deci trebuia gândită succesiunea, conform cu legea, regulamentele”, a explicat Crin Antonescu.

El a spus că, în ceea ce-l privește pe colegul său de alianță, Victor Ponta, speră ca declarațiile lui să fi fost o „greșeală”.

„Suntem în fața a două mesaje grave, nu știu dacă în ceea îl priveşte pe Victor Ponta asta a fost intenţia lui, mi-ar plăcea să nu, cu siguranță în ceea ce îl privește pe Traian Băsescu, aceasta a fost intenția, îl cunosc de ani de zile, putem să îl combatem, dar nu să îl subestimîm, știe ce și de ce spune”, a afirmat Crin Antonescu. El mai spus că aceste mesaje sunt unele „de forță, de deasupra legii, de deasupra principiilor și a cetățeanului”, care vor să spună: „Eu controlez mai mult sau, în cazul președintelui, eu controlez această zonă”.  

Crin Antonescu a pledat pentru independența justiției în România și a taxat aceste „mesaje profund nedemocratice”.

Liderul USL a taxat și apelurile lui Dan Voiculescu referitoare la suspendarea președintelui Băsescu. „Unii vorbesc de suspendare. Cred că glumiți!”, a declarat Crin Antonescu.

Propune un pact național pentru independența justiției

Președintele Senatului a propus organizarea la Senat a unei ample dezbateri pentru un „pact național pentru independența justiției”.

„Consider că o dezbatere politică e o manifestare normală a Parlamentului în legătură cu o temă pentru care Parlamentul e răspunzător, adică starea justiției. Nu revendic nicio calitate de mediator. Am auzi voci care se aud mai rar, am vedea poziții oficiale, fundamentale, argumente pe care parlamentari și partidele, președintele, ministrul justiției, procurorul general, președintele CSM să le pună cap la cap. Nu doresc un nou episod polemic. Mă preocupă factorul comun ce ar putea rezulta, din moment ce toți spunem că vrem independența justiției”, a explicat liderul PNL.

Crin Antonescu a atacat și pactul de coabitare dintre președinte și premier, spunând că este „jenant” și că a pus România în postura unei „țări bananiere”, în care nu există Constituție, ci doar „înțelegeri între șefi de trib”.

„Și în USL aceasta e tema - ce am spus oamenilor că facem și ce facem și ce urmează să facem? Să preluăm controlul asupra sistemului pe care Traian Băsescu l-a instituit în România sau să schimbăm acest sistem pe care l-am criticat?

Răspundem la această întrebare, răspundem la întrebarea privind viitorul USL”, a punctat Crin Antonescu, completând că aceasta va fi și tema pentru viitoarele alegeri prezidențiale.

Liderul PNL a precizat, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, că nu a discutat cu premierul înainte de a ieși să facă aceste declarații publice. El speră să „îndrepte lucrurile din mers”, declarându-se convins că alianța USL poate continua.

„Stabilitatea USL are sens dacă economia crește, dacă justiția e eliberată, dacă instituțiile statului funcționează corect. Stabilitate USL pe funcționări strâmbe și justiție controlată nu mă interesează”, a subliniat Crin Antonescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri