Cristiana Anghel, în apărarea lui G. Oprea: Ştie cineva din această sală cine e, ca persoană fizică, acest MCV?

Data publicării:
cristiana anghel plen senat

„Aş vrea să spun procedural două lucruri. Organizarea justiţiei e o prerogativă a suveranității naţionale. În momentul în care noi acceptăm imixtiunea unora şi altora de aici sau de dincolo în organizarea Justiției, de fapt și de drept încălcăm suveranitatea naţională, noi fiind depozitari, dar nu permanenţi, ci vremelnici ai acestei suveranități naţionale. Se întâmplă lucruri urâte și cumplite în această ţară, mai ales cu politicieni și mai ales cu unii care deranjează și care, uneori, trebuie să plătească pentru că, la un moment dat, n-au spus "Să trăiți, am înțeles". E păcat că se întâmplă asta”, a spus Cristiana Anghel, senator ALDE, de la tribuna Senatului.

„E păcat că politicieni de marcă și de mare valoare ies în mediul online, public sau în media și spun: Vom face tot ce spune MCV-ul. Cine e MCV? Ştie cineva din această sală cine e, ca persoană fizică, cu nume și prenume, acest MCV? Ştie cineva ce interese sunt în spatele acestui MCV? Ştie cineva ce bani, mii de euro, sunt în spatele acestui MCV? Ce vrea MCV? Să fim o masă amorfă, nişte amoebe. Asta vrea. Dar noi suntem depozitarii suveranității poporului român, singura instituție din această ţară, iar votul nostru nu poate fi imperativ”, a adăugat ea.

„Faptul că nu aprobăm, noi cerem ca un coleg să fie anchetat. Colegul nostru a spus la un moment dat că e un răspuns la ceea ce a făcut el politic. Procurorul l-a acuzat că a făcut niște lucruri. Sunt două păreri. Poate fi adevărată și una, și cealaltă, sau se pot exclude. Nu știm unde e adevărul. Dar trebuie să înțelegeți că azi nu aprobați o cerere a Parchetului. Dumneavoastră veţi cere anchetarea colegului nostru. Fiecare s-o facă în funcția de propria conștiință. Dacă avem coloană vertebrală, vom face cum ne cere Constituția și propria conştiinţă”, a spus Cristiana Anghel.

În raportul MCV publicat în urmă cu o săptămână de Comisia Europeană, Parlamentul era criticat pentru faptul că nu a făcut progrese. Aleşii sunt puși la zid pentru piedicile pe care le pun anchetelor, atunci când refuză ridicarea imunităţii unor deputaţi sau senatori.

O reacție în acest sens a avut și ministrul Justiției, Raluca Prună. „Eu sper ca Parlamentul, ca membrii Parlamentului să citească acest raport așa cum au făcut-o de fiecare dată și mai sper să ne putem așeza la masă astfel încât să putem discuta despre ce rămâne de făcut. Parlamentul și activitatea Parlamentului în ceea ce privește chestiunea imunităților e un subiect în care Comisia nu a putut constata un progres, Comisia spune ca mai sunt lucruri de făcut și din punctul acesta de vedere, da, e de datoria mea să discut cu Parlamentul și sunt sigură că fac și ei propria analiză”, a declarat ministrul justiției, Raluca Prună, întrebată dacă, după raportul Comisiei Europene privind aplicarea MCV, are să le transmită ceva parlamentarilor.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri