Dacian Cioloș, față în față cu partidele

Data publicării:
ciolos crop agerpres

Teoretic, guvernul Dacian Cioloş are voturile necesare învestirii. UNPR şi grupul minorităţilor au anunţat deja că vor vota „pentru”. PNL îl susţine pe premierul desemnat, dar pune condiţia ca din noul executiv să nu facă parte niciun ministru din guvernele Ponta. UDMR însistă pentru înlocuirea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu. Acestea ar fi formaţiunile care vor forma majoritatea. PSD urmează să decidă cum va vota după ce Dacian Cioloş prezintă propuneri de miniştri.

Cu toate acestea, consultantul politic Radu Magdin crede că premierul se va putea bizui doar pe şeful statului şi o parte a populaţiei: „Va avea vreo trei luni de miere în care efectiv mai toată lumea va sta și va aștepta să vadă ce instincte, ce acțiuni, ce planuri există, iar ulterior, să nu uităm că și partidele au propriile lor interese în anul electoral 2016. PSD nu cred că are interes ca un cabinet tehnocrat să fie foarte competitiv, nu sunt sigur că și PNL-ul are vreun interes ca acest guvern să fie foarte foarte competitiv.”

Din punct de vedere economic, provocarea lui Dacian Cioloş va fi să stabilească echilibrul perfect între măsurile de relaxare fiscală anunţate de fostul Guvern şi posibilităţile bugetare.

În multe privinte, misiunea guvernului Cioloș seamănă foarte mult cu cea a unui croitor care lucrează cu materialul și calapodul deja fixat. Are cel puțin șansa să restabilească echilibrele macroeconomice. Dacă guvernul Cioloș va reuși să restabilească echilibrul macroeconomic și să redea încrederea mediului investițional este un lucru bun, este un punct câștigat.”, a spus George Vulcănescu, analist economic.

De la 1 ianuarie 2016, TVA scade cu patru procente, la 20%, iar Parlamentul a decis recent majorarea salariilor bugetarilor cu 10%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri