Decizie definitivă și în unanimitate a CNATDCU: Victor Ponta rămâne plagiator. Procedura până la retragerea titlului

Data publicării:
ponta la tribuna congres psd

Din cei 47 de membri ai Consiliului general al CNATDCU, s-au exprimat prin vot electronic 37 de membri, cu toții acceptând raportul Comisiei juridice a Consiliului de atestare a titlurilor academice, de respingere a contestației adresate de Victor Ponta, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei.

Pentru a fi valabilă procedura, era nevoie de 24 de voturi.

În câteva ore, decizia definitivă a CNATDCU va ajunge la Ministerul Educației, iar aici va parcurge un traseu de avizare între diferite departamente. Odată obținut avizul Departamentului juridic al Ministerului Eeducației, retragerea propriu-zisă a titlului de doctor în științe juridice, obținut de Victor Ponta în 2002, va fi retras prin ordin al ministrului. Este posibil ca, în doar câteva zile, ordinul să fie emis.

Victor Ponta pierde, odată cu titlul de doctor în științe juridice, statutul de profesor universitar, pe care l-a exercitat la Universitatea Româno-Americană. Este posibil, deși nu există prevederi explicite în lege, ca Victor Ponta să-și piardă și dreptul de a practica avocatura, în cazul în care Baroul avocaților din București va decide în acest sens. Ponta, fost procuror la Parchetul general, a devenit avocat fără concurs, prin intermediul unei prevederi legale care substituie examenul de intrare în barou prin deținerea titlului de doctor în științe juridice.

Victor Ponta și-a susținut teza de doctorat în 2002, pe când era șef al Corpului de control al premierului Adrian Năstase, iar conducătorul său de doctorat a fost chiar prim-ministrul amintit. Din comisie a mai făcut parte și Gabriel Oprea, care, în aceste zile, a primit, la rândul său, verdictul de plagiat din partea Comisiei de științe juridice a CNATDCU.

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a anunțat că, în momentul în care va avea decizia definitivă a CNATDCU, va semna ordinul de retragere a titlului de doctor.

La rândul său, Victor Ponta, care consideră că retragerea abilității academice ar fi o vendetă politică, a anunțat, de curând, pe facebook, atacarea în instanță a verdictului de plagiat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri