Două proiecte de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, puse în dezbatere publică

Data publicării:
steag secui secuiesc mediafax

Foto: Mediafax

Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că un grup de lucru din partid a elaborat, în ultimul an, un pachet cuprinzând două legi referitoare la autonomie, pe care le supune dezbaterii publice şi aşteaptă ca şi UDMR să-şi prezinte propriul proiect, pentru a le „armoniza”, informează Mediafax.

„Am adresat o rugăminte colegilor de la UDMR, să facă public rezultatul acelui efort deosebit pe care îl depun de un an încoace - la Congresul lor din martie anul trecut au luat decizia de a forma o comisie şi de a elabora un proiect de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Să facă public unde au ajuns cu această activitate de codificare Nu am primit niciun răspuns relevant în acest sens şi PPMT a hotărât să iniţieze o dezbatere publică pe acest subiect”, a spus Toro T. Tibor.

„Dorim să lansăm un pachet de proiecte legislative privind aceste deziderate. Credem că dreptul la autonomie este un drept constituţional, care trebuie să fie în Constituţia României, acum facem public un set de două proiecte legislative, care pune în practică acest drept constituţional la autonomie, a adăugat președintele PPMT.

El a arătat că proiectele legislative ale PPMT au „abordări complementare” faţă de cel al Consiliului Național Secuiesc din 2004 şi, „foarte probabil”, şi faţă de cel pe care îl elaborează UDMR.

Potrivit lui Toro T. Tibor, proiectele PPMT vor fi postate pe site-ul partidului vineri, iar dezbaterea publică va dura minimum două luni.

„Noi propunem pentru dezbaterea publică o lege-cadru privind regiunile, vorbim şi despre regiuni cu statut special. În acest proiect de lege punem la punct noţiuni de regiune, regiunile cu statut special, cum se constituie acestea, care sunt competenţelor regiunilor, cum se împart competenţele, organele de conducere ale regiunilor, relaţia dintre regiune şi Guvern, cum se finanţează regiunile. Vorbim despre un fond de solidaritate care încearcă să rezolve diferenţe dintre diferitele regiuni ale ţării", a spus liderul PPMT.

Potrivit sursei citate, din pachet mai face parte un proiect „de înfiinţare a regiunii cu statut special a Ţinutului Secuiesc, care pune în practică dispoziţiile legii-cadru”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri