Pandele, exclus din PSD încă din luna aprilie. Controverse şi posibile explicaţii

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:
pandele fb 1

Excluderea lui Pandele a fost discutată de organizaţia locală Voluntari pe 7 aprilie 2016, fiind invocată "atitudinea manifestată şi activitatea desfăşurată de domnul Florentin Costel Pandele (...) din care s-au desprins unele abateri de la Statutul PSD, abateri de natură a aduce daune imaginii şi prestigiului partidului". În plus, activitatea respectivă a "dus la slăbirea organizaţiei", fapt ce ar fi impus excluderea actualului edil.

Patru zile mai târziu, pe 11 aprilie 2016, organizaţia PSD Ilfov, condusă de soţia lui Pandele, Gabriela Firea, validează decizia filialei Voluntari.

Victimizare şi poză de independent

Să vedem acum şi explicaţiile lui Florentin Pandele. Întrebat despre motivele excluderii sale, acesta a declarat că hotărârea i se pare "firească" atâta timp cât a decis să candideze independent. Mai mult, edilul a susţinut că acum îi va fi mult mai greu în campanie, deoarece porneşte "de la zero".

Dacă ne uităm însă pe date, situaţia este tot mai confuză: Pandele a anunţat că intră ca independent în cursa pentru Primăria Voluntari de abia pe 26 aprilie, după ce Biroul Electoral din Voluntari a transmis, printr-un comunicat, că PSD l-a înscris drept candidat pe Robert Frunză.

"Am decis să îmi depun candidatura ca independent pentru Primăria oraşului Voluntari pentru a pune capăt oricăror speculaţii privind legătura partinică dintre candidatura mea şi cea a soţiei mele", explica Pandele, printr-un comunicat de presă, pe 26 aprilie.

Pe 20 aprilie, la depunerea propriei candidaturi pentru Primăria Municipiului Bucureşti, Gabriela Firea declara că soţul său urmează să ia o decizie în privinţa intrării în cursa pentru un nou mandat. "Probabil până la termenul-limită, și anume marțea viitoare, va lua o decizie și o va anunța el. În momentul în care ne-am căsătorit eu eram deja o persoană publică, cunoscută în România, ați spune dumneavoastră cu bune și cu rele, nimeni nu este perfect, și dumnealui la fel, era foarte cunoscut. Prin urmare avem un destin comun în privința familiei, (...) dar profesional cred că suntem fiecare pe drumul nostru", declara Firea. Niciun cuvânt, aşadar, despre faptul că, în urmă cu nouă zile, semnase pentru excluderea lui Pandele din PSD.

Alegerile locale de pe 5 iunie consemnează o veritabilă modă a candidaturilor independente. Mulţi social-democraţi şi liberali cu probleme penale (dosare în diferite stadii) au decis să afişeze postura de independent ca modalitate de ocolire a criteriilor de integritate adoptate spre finalului anului 2015. Prin această schemă, ambele părţi au de câştigat. Partidele nu pot fi acuzate că au susţinut sau trecut pe listele de consilieri locali politicieni pătaţi. La rândul lor, politicienii cu probleme de integritate luptă cu şanse mari pentru un nou mandat, ei beneficiind în realitate de infrastructura şi ajutorul partidului, în condiţiile în care candidaţii oficiali sunt de multe ori, cum este cazul şi la Voluntari, persoane cu puţină notorietate sau chiar deloc.

Revenind la Pandele, dacă şi-ar fi dat demisia din PSD pentru a fi cu adevărat independent, el şi-ar fi pierdut, conform legii, mandatul de primar. Prin excludere, Pandele şi-a păstrat mandatul.

Pandele s-a înscris în PSD în 2012, fiind la momentul respectiv primar şi vicepreşedinte al UNPR. Anterior, el a mai fost membru al PNL, respectiv PSD.

Edilul a fost acuzat de procurorii anticorupţie de fals intelectual în formă continuată într-un dosar privind eliberarea unei autorizaţii de construcţie. În decembrie 2011, Tribunalul Bucureşti a decis achitarea lui Pandele, hotărâre menţinută de Curtea de Apel.

Reacţia PNL

Candidatul PNL la Primăria Voluntari, deputatul Florin Secară, consideră că întreaga poveste este doar o încercare a lui Florentin Pandele de a induce în eroare alegătorii din oraş. "Pentru a se înscrie ca independent la alegeri, Pandele a găsit o soluţie foarte ingenioasă: fiind membru al PSD Ilfov, organizaţie condusă de soţia sa, Gabriela Firea, aceasta şi-a exclus din partid propriul soţ! Potrivit statutului, un primar poate fi dat afară din partid de organizaţia judeţeană din care face parte. Domnul Pandele a rămas fără PSD, dar ce contează dacă îţi păstrezi funcţia de primar?", a declarat Secară, printr-un comunicat de presă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri