Gabriel Oprea se retrage din UNPR și spune că iese din politică

Data publicării:
Gabriel Oprea sedinta de Guvern gov 1

Gabriel Oprea a intrat în politică în timpul Guvernării PSD din perioada 2001-2004, fiind unul dintre colaboratorii apropiați ai fostului premier Adrian Nastase. În această perioadă a ocupat funcții importante în administrație, de la secretar de stat al Rezerverelor de Stat și prefect al Capitalei, până la ministru delegat pentru Administrație în cadrul MAI.

Din 2003 a făcut parte din eșalonul de decizie al social-democraților. În 2010 a fondat UNPR, formațiune desprinsă din PSD în timpul administrației Băsescu, făcând parte din majoritatea parlamentară, alături de PDL și UDMR, până în 2012. UNPR a revenit la parteneriatul cu PSD în 2012, ocupând în Cabinetele care s-au succedat din 2009 funcția de ministru de Interne sau de ministru al Apărării.

Demisia lui Gabriel Oprea se consemnează în momentul în care UNPR negociază o alianță electorală cu PNL. Schimbarea taberelor politice de către UNPR a fost criticată adesea, iar în mesajul de pe facebook în care anunță retragerea din politică, Oprea afirmă: " La Putere sau în Opoziție, am făcut ceea ce a fost bine pentru România și nu ceea ce a fost util pentru mine sau pentru partid. UNPR a sprijinit România în ultimii 6 ani și a asigurat stabilitate politică, într-o perioadă economică grea la nivel mondial. UNPR a susținut guverne fără să negocieze avantaje și privilegii. Singurele condiții pe care le-am pus partenerilor noștri au fost legate de protejarea drepturilor cetățenilor români și în special ale militarilor și de tratarea cu responsabilitate a tuturor aspectelor ce țin de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională."

Gabriel Oprea este cercetat penal în două dosare, unul în care este acuzat că a circulat de 1600 de ori cu escortă asigurată de Poliție, aflată în subordinea sa. Numele său a fost invocat și în controversa legată de moartea polițistului Gigină într-un accident, pe când făcea parte din coloana oficială a lui Gabriel Oprea.

De asemenea, fostul lider UNPR mai este cercetat de DNA și într-un al doilea dosar, în care este acuzat că ar fi beneficiat de o mașină de lux și de jacuzzi cumpărate din fondurile DGIPI, serviciul secret aflat în subordinea sa. Teza de doctorat a lui Gabriel Oprea se află în cercetarea CNATDCU, fiind suspectată de plagiat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri