Curtea de Conturi a stabilit că în 2014, an electoral, Guvernul Ponta a cheltuit peste două miliarde de lei din fondul de rezervă. Banii nu au fost cheltuiți doar pentru situaţii urgente, precum inundaţii sau incendii, aşa cum spune legea. Sume importante au ajuns la primării, pentru acoperirea cheltuielilor curente, dar şi la biserici și la diferite expoziţii culturale.

Embed:

Fondul de rezervă al Guvernului s-a dovedit a fi un adevărat sac fără fund pentru autorităţi în 2014. Astfel, 2,3 miliarde de lei a cheltuit Executivul condus de fostul premier Victor Ponta într-un an electoral, din acest fond, după ce, în anii precedenți, avusese loc o diminuare considerabilă. Din 2013 până în 2014, fondul practic s-a dublat, alimentat prin rectificările bugetare, arată datele oficiale.

Bugetul ințial al fondului de rezervă al Guvernului în 2014 a fost de 161 de milioane de lei. Fostul prim-ministru Victor Ponta a decis să-l majoreze de 14 ori în același an până la 2,3 miliarde de lei. Spre comparație, este același buget pe care l-a avut Ministerul Justiției.

Mai mult, inspectorii Curţii de Conturi au constatat că banii nu au fost utilizaţi pentru situaţii imprevizibile.

Experții Curții de Conturi spun că o mare parte din cheltuieli nu au respectat condițiile pentru a fi incluse la categoria neprevăzute sau urgente, așa cum stipulează legea de alocare a banilor din fondul de rezervă.

Practic, banii care trebuie folosiţi pentru inundaţii, zăpezi, incendii sau în situaţii de calamitate, aşa cum spune legea, au ajuns la primării, la biserici ori au fost folosiți pentru diferite expoziţii culturale.

Potrivit raportului Consiliului Fiscal pe anul 2014, cea mai mare parte din bugetul fondului de rezervă a ajuns la primării. Adică 37% în 2014, faţă de doar 14%, cu un an înainte. Banii au fost folosiţi pentru cheltuieli de zi cu zi sau pentru unele investiţii în proiecte de infrastructură locală.

Un alt beneficiar important a fost Ministerul Dezvoltării, care mai departe a virat o parte din bani tot către primării, pentru plata datoriilor sau pentru încălzirea pe timp de iarnă.

Pe lista beneficiarilor se mai află Secretariatul General al Guvernului, cel care a finanţat construirea şi repararea unor biserici pe zeci de milioane de lei.

Ba chiar şi Ministerul Culturii a primit bani pentru organizarea unor expoziţii în ţară sau în China.

Alocările s-au făcut însă într-o lipsă totală de transparenţă, fără a exista criterii clare de clasificare a cheltuielilor, aşa cum a remarcat Consiliul fiscal. În aceea perioadă, Guvernul nu a răspuns niciunei solicitări adresate de Digi24 despre modul de alocare a banilor şi destinaţia lor.

Citiți și: 

Panseluțe pe hârtie. Curtea de Conturi: Primăriile de sector au făcut plăți ilegale de 10,7 milioane de lei

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!