Guvernul Ponta, învingător. Moțiunea de cenzură a fost respinsă

Data publicării:
ponta in parlament - mfax

Liberalii n-au avut, aritmetic, nicio şansă, pentru că liderii PSD şi UNPR au decis ca parlamentarii celor două partide că nu voteze, ci doar să fie prezenţi în plen. Interdicţia nu s-a aplicat însă chiar tuturor - premierul Victor Ponta, şeful deputaţilor, Valeriu Zgonea și senatorul Ecaterina Andronescu au trecut prin faţa celor două urne.

Nu au majoritate. Haideţi să ne apucăm de treabă că ţara trebuie să fie guvernată”, a spus premierul.

„Aşteptările erau mai mari. Mi-aş fi dorit ca să punem capăt unui chin împotriva democrației. Să îl dăm jos pe Ponta. Nu am reușit. Toamna va însemna o nouă moțiune de cenzură pentru Partidul Naţional Liberal”, a spus și copreședintele PNL Alina Gorghiu.

Șapte parlamentari liberali au absentat, iar dacă n-au avut motive întemeiate, riscă să fie sancţionaţi de şefii lor de partid.

Reprezentanţii UDMR au criticat textul moţiunii pentru că nu vizează problemele reale din sănătate sau educaţie, domenii de care Guvernul este direct responsabil. Totuşi, unii au votat în favoarea moţiunii, iar alţii s-au abţinut.

„Va fi o altă moţiune în sesiunea de toamnă şi sunt sigur că va fi una mai consistentă”, a spus Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.

Chiar dacă a insistat că adoptarea votului prin corespondenţă, invocat în moţiunea de cenzură, nu e treaba Guvernului, Victor Ponta şi-a prezentat din nou scuze pentru haosul de la votul din diapora.

„Mi-am exprimat regretul, scuzele pentru faptul că în noiembrie, în străinătate, nu toți românii au putut să voteze”, a spus el.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu şi-a prezentat şi ea scuze pentru deciziile înaintaşilor săi la conducerea partidului de a colabora cu PSD.

„Simt nevoia să cer astăzi scuze în Parlamentul României, locul faptei. A fost o greşeală nesăbuită în acest premier şi o greşeală a PNL”, a spus Alina Gorghiu.

Scuzele Alinei Gorghiu au fost auzite şi de fostul co-lider al USL, Crin Antonescu. Fostul preşedinte al PNL a participat la votul moţiunii.

Opoziţia poate semna o singură moţiune de cenzură într-o sesiune parlamentară, cu excepţia cazului când Guvernul îşi angajează răspunderea. 


ACTUALIZARE. 13.09 După anunțarea rezultatului votului moţiunii de cenzură, premierul nu a făcut declarații. „Avem majoritate, avem Guvern! Haideți să ne apucăm de treabă!”, a spus Victor Ponta. 

ACTUALIZARE 13:00 Moțiunea de cenzură a fost respinsă. Numai 194 de voturi au fost pentru moțiunea de cenzură , 13 au fost împotrivă și șapte anulate.

Din totalul de 554 de parlamentari, au fost prezenți 417. Dintre aceștia, au votat 214. După anularea celor șapte voturi, din cele 207 voturi valabile, 194 au fost „pentru” și 13 „împotrivă”.

Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă ar fi fost nevoie de 278 de voturi „pentru”.

ACTUALIZARE 12:55 S-a încheiat votul moțiunii de cenzură.

ACTUALIZARE 11.38. Vasile Blaga: Premierul Moldovei a demisionat. Ponta e un politician disperat, sfidează pe toată lumea

ACTUALIZARE 11.37 Senatoarea PC Cristiana Anghel creează rumoare. Vine la tribună într-un sacou cu imprimeu cu Mickey Mouse și atacă opoziția, inclusiv pe președintele Klaus Iohannis, cărora spune că le-a adus cadou plastilină, ca să-și facă un guvern cum vor ei.

ACTUALIZARE 11.15 Schimb de replici între Călin Popescu Tăriceanu și Alina Gorghiu.

ACTUALIZARE 10:55. Începe dezbaterea moțiunii de cenzură. Premierul Victor Ponta spune, într-o primă intervenție, că nu există alternativă la guvernul său.

Ce face Victor Ponta în timpul dezbaterii moțiunii de cenzură


Victor Ponta nu pare să aibă emoţii în faţa celei de-a treia moţiuni de cenzură. Premierul spune că nu va fi nicio surpriză, pentru că moţiunea nu va duce la demiterea guvernului pe care îl conduce. Declaraţia a fost făcută într-un interviu pentru agenţia Bloomberg. Preventiv, liderii PSD şi UNPR le-au cerut parlamentarilor celor două partide să nu se ridice din bănci în timpul votului pentru moţiunea de cenzură.

Liderul UNPR, Gabriel Oprea promite că nu va trăda guvernul din care face parte şi nu va vota moţiunea de cenzură a liberalilor. Astfel, progresiştii vor să evite orice fel de speculaţii despre votul celor 56 de senatori şi deputaţi ai partidului.

Nu cred că ne ridicăm din bancă. E o procedură. Prezent, nu votez. Cel care vrea să te dărâme, trebuie să îşi arate forţa atunci, la vot. Sunt într-o coaliţie de guvernare. Sunt un om om serios, care mi-am dat cuvântul şi cred că Guvernul României e unul bun, fac şi eu parte dintr-o echipă”, a declarat Gabriel Oprea.

După modelul UNPR, social democraţii au anunţat că vor face acelaşi lucru.

Este responsabilitatea Opoziţiei să-şi adune voturile pentru adoptarea acestui act politic. Acest demers al Opoziţiei este un act democratic, dar el nu poate fi luat în calcul de noi deoarece este doar generator de haos şi instabilitate politică”, a declarat Rovana Plumb, preşedintele Consiliului Naţional al PSD. Anunţul celor două partide din coaliţia de guvernământ a fost imediat criticată de liberali. „E clar că Ponta nu mai are încredere în parlamentarii din arcul guvernamental. O astfel de decizie îi arată frica lui Ponta”, a declarat Ludovic Orban, liderul deputaţilor PNL. Maghiarii nu cred în şansele moţiunii de cenzură a liberalilor PNL, chiar dacă îl critică pe Victor Ponta pentru că a rămas în funcţie şi după ce DNA a început urmărirea penală în cazul său.

Eu cred că cea mai mare problemă din acest punct de vedere care se conturează pentru România este o izolare treptată, o izolare extrem de diplomatică. O soluţie ar fi fost renunţarea la funcţia de premier şi bineînţeles dacă există o majoritate, majoritatea există, atunci coaliţia putea să meargă mai departe”, a declarat Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.

Liberalii au reuşit să convingă doi parlamentari PSD să le susţină moţiunea de cenzură.

La intrarea mea în PSD, mi s-a promis centură ocolitoare a municipiului Mediaş. Acest lucru este departe de a fi realizat", a spus Gheorghe Roman, deputat. Deputatul Gheorghe Roman şi-a anunţat şi demisia din Partidul Social Democrat. Iar Marian Avram a renunţat la PSD pentru a trece la PNL.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri