Guvernul sesizează CCR pentru implicarea președintelui în campanie

Data publicării:
ccr ciocanel mic ccr ro-2

Guvernul României va sesiza CCR în sensul următor: trei solicitări – să analizeze existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern, cel abilitat să organizeze și care răspunde de campania electorală, și Președintele României; să stabileaască dacă acest conflict e cauzat de implicarea lui Traian Băsescu în campania pentru europarlamentare și în campania pentru alegerile pentru Parlamentul României și să pronunțe o decizie prin care să stabilească în mod clar că președintele României și alte categorii de persoane nu au dreptul să facă o campanie”, a anunțat Victor Ponta. „În baza deciziei Curții, vom proceda în consecință”, a completat premierul.

Întrebat dacă această afirmație înseamnă o nouă suspendare a președintelui, Victor Ponta a răspuns că orice decizie a CCR e obligatorie. La insistențele jurnaliștilor, care au întrebat dacă o eventuală decizie CCR care ar da dreptate Guvernului ar duce la o nouă suspendare a președintelui, Victor Ponta a spus: „Am în intenție un singur lucru acum, să respect Constituția și de a solicita CCR, pentru că nu există decât anumite situații în care poate fi sesizată CCR. Trebuie să stabilim foarte clar dacă președintele are voie să facă campanie, pentru că o asemenea decizie ar avea implicații ulterioare referitoare la alte categorii – înseamnă că și militarii, înalții funcționari au voie”. Premierul a precizat că are în față textul sesizării către CCR, o să-l revadă și probabil marți îl va înainta CCR și a promis că îl va da publicității.

Acţiunea Guvernului vine după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, Elena Udrea a postat pe un cont de socializare mai multe fotografii cu şeful statului îmbrăcat într-un tricou cu însemnele Partidului Mişcarea Populară.

Preşedintele Traian Băsescu nu a considerat că a greşit atunci când s-a fotografiat îmbrăcat în tricou cu însemnele electorale ale unui partid. Şeful statului susţine că nu a încălcat niciun articol din Constituţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri