Emil Hurezeanu: S-a întors pagina ultimilor zece ani. Domnul Băsescu probabil stă pe gânduri, reflectează serios

Data publicării:
Traian Basescu si Elena Udrea miting electoral 2009-Mediafax Foto-Liviu Maftei

 

(Traian Băsescu și Elena Udrea participă la un miting electoral în județul Bacău, în anul 2009. Foto: MediafaxFoto)

Emil Hurezeanu a subliniat că Elena Udrea, anchetată începând de astăzi sub control judiciar pentru spălare de bani şi fals în declaraţia de avere, nu numai că este fost ministru și actual deputat, dar a fost și unul dintre cei 14 candidați pentru președinția României.

În același timp, jurnalistul a spus despre Elena Udrea că este „politicianul român cel mai mult susținut de Traian Băsescu în ultimii ani”.

În mod public, domnul Băsescu a pledat pentru integritatea, inteligența doamnei Udrea de câte ori a putut. În fiecare împrejurare. Domnii Ponta și Iohannis erau profund corupți înaintea primului tur de scrutin, în viziunea domnului Băsescu. Doamna Udrea nu. Întruchipa toate virtuțile omului politic modern și ales. N-a fost să fie așa. Preferințele politice ale domnului Băsescu pentru doamna Udrea au fost mai ușor de demontat, pentru că, poporul – deși unii spun că e un bizon ursuz și greoi – are instincte foarte bune și ascuțite. Era o poveste în care mai credea, în afară de domnul Băsescu, foarte puțin lume”, a spus Emil Hurezeanu.

Până și vechii admiratori mai mult sau mai puțin nerușinați în declarații publice la adresa doamnei Udrea se retrăseseră în tăcere, în formule noi”, a subliniat jurnalistul.

Astăzi, domnul Adrian Papahagi dă o declarație în care spune că între doamna Udrea și domnul Ponta ar fi existat o înțelegere înainte de campania prezidențială, care prevedea ca în schimbul imunității doamna Udrea să-l susțină pe domnul Ponta în funcția de președinte. Sunt lucruri noi, toate sunt verificabile. Trebuie să mai adăugăm la toate astea, suntem încă sub efectul surprizei, că doamna Udrea are același drept la prezumția de nevinovăţie ca toți ceilalți politicieni, deocamdată puși sub învinuire”, a mai spus Emil Hurezeanu. 

Înțelegem din ce în ce mai bine, și astăzi o dată în plus, o zi sumbră în istoria democrației, că s-a întors pagina ultimilor zece ani. Domnul Băsescu probabil în acest moment stă pe gânduri, reflectează serios, se vor pune întrebări în legătură cu ce a știut domnul Băsescu, cât a știut, despre felul în care a funcționat conducerea politică a României, având în vedere că până în ultimul moment fostul președinte o recomanda pe doamna Udrea pentru cele mai înalte oficii și favoruri ale statului. E foarte posibil să nu fi știut, să nu fi știut totul, dar ne întrebăm dacă acest stat a funcționat într-un astfel de sistem de fraudă organizată, la cel mai înalt nivel, care au fost și celelalte decizii ale lui, cum sunt și celelalte decizii ale lui, cum a funcționat și sistemul politic? Începi să nu mai ai încredere în felul în care sistemul politic a funcționat în România ultimilor ani, dincolo de fraudă, de nevinovăţii și de jaf”, a punctat jurnalistul.

Și domnul Videanu face parte din aceeași categorie ca doamna Udrea”, a menționat Emil Hurezeanu.

Fostul președinte al Partidului Mișcarea Populară, Elena Udrea, a fost adusă joi la DNA, unde a stat aproximativ patru ore. La plecarea din sediul Direcţiei, ea a susţinut că nu a dat declaraţii şi a negat că ar fi evitat cu bună ştiinţă să facă anumite menţiuni în declaraţia sa de avere.

Ulterior, procurorii DNA au comunicat că au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Elena Udrea pentru spălare de bani (în forma dobândirii/utilizării de bunuri cunoscând că provin din infracțiuni) şi fals în declaraţii de avere. Elena Udrea este anchetată sub control judiciar.

Tot în aceeași zi, fostul ministru Adriean Videanu a fost reținut de procurorii DNA pentru 24 de ore. El este acuzat de complicitate la abuz în serviciu.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri