Ion Iliescu, despre pierderea alegerilor: „Ponta e primul responsabil, dar nu numai”. Sunt posibile alegeri anticipate

Data publicării:
ion iliescu 2011

Întrebat cum îşi explică diferenţa la care a pierdut PSD, Ion Iliescu a ţinut să precizeze: „Nu partidul, pentru că nu au fost alegeri parlamentare, intervin și persoanele și s-a văzut că oamenii vor ceva nou. Iohannis a venit cu un mesaj nou, care are priză la public, la cetățeni”, a completat fostul președinte.

Jurnaliștii au vrut să știe dacă principalul vinovat pentru eșec e Victor Ponta. „Și el, dar nu numai. El își asumă, vrând-nevrând. Și ca șef de partid, și ca șef de Guvern. Fără îndoială, e primul responsabil la treaba aceasta”, a spus Ion Iliescu.

„Partidul va trebui să traga concluzii, asta am și propus, analize serioase, ca să se tragă învățăminte. Deci, s-a pierdut. Nu e prima dată. Am mai pierdut și în 96 (...) Trebuie să învățăm și din victorii, și din înfrângeri”, a subliniat președintele de onoare, repetând că e nevoie de o analiză la nivelul partidului atunci când a fost întrebat dacă ar trebui Victor Ponta să rămână la guvernare.

În opinia fostului președinte, nu e oportună o schimbare imediată. „Nu e în interesul nici măcar al celor care ar trebui să preia puterea. Cine să o facă? E o majoritate parlamentară. Lucrurile nu se judecă numai prin voință și dorință. Ei nu sunt pregătiți pentru așa ceva”, a mai spus Ion Iliescu, referindu-se la preluarea guvernării de către opoziție. „Iohannis a spus-o foarte clar. Nu au niciun interes să vină la guvernare. Nici nu au forța necesară, nu au reprezentare parlamentară”, a explicat fostul președinte.

Întrebat dacă e posibil ca situația să se schimbe în câteva luni, el a spus: „E posibil să fie și alegeri anticipate, alminteri, în 2016 oricum vor fi alegeri”. Întrebat dacă anticipatele ar fi o variantă bună a spus: „Nu știu, pot fi soluții diverse”.

Pe tema unor eventuale excluderi din partid, Ion Iliescu a refuzat să se pronunțe, precizând că nu vrea să dea sugestii și nici să își spună părerea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri