Klaus Iohannis: Sunt optimist că Moldova va urma reformele, apoi acordăm prima tranșă din împrumut

Data publicării:
ioha

„Am avut convorbiri foarte bune, profunde. Am evaluat situația din Republica Moldova și din Europa, domnul Timofti mi-a prezentat mersul lucrurilor în ceea ce privește Acordul de asociere cu UE. Am discutat și multe chestiuni concrete, legate în speecial de economie, dar și despre finanțele publice, și a solicitărilor de a veni în sprijinul Republicii Moldova. România declară de mult că este alături de Moldova”, a spus Klaus Iohannis, declarându-se optimist cu privire la situația de la Chișinău.

„Este evident că sprijinul pe care dorim să-l dăm Republicii Moldova în special în privința finanțelor, este vorba despre un împrumut ramsursabil și un ajutor umanitar nerambursabil, trebuie să vină în situația în care noi constatăm progrese. Am aflat cu bucurie că unele condiții sunt deja puse în practică”, a adăugat președintele român.

„Suntem conștienți că este nevoie de mult mai multe proiecte economice comune. Aș da doar un singur exemplu: gazoductul este în bună măsură realizat și am vrea să continue”, a menționat Klaus Iohannis.

„Relația specială și privilegiată dintre statele noastre se exprimă prin numeroase proiecte bilaterale. Multe în desfășurare, altele urmează. Criza politică și probleme noastre instituționale nu au afectat dialogul politic și economic. Greutățile prin care trecem în Republica Moldova ne-au apropiat și mai mult”, a declarat Nicolae Timofti, subliind că „sprijinul constant și valoros pe care România îl acordă este de necontestat, în primul rând prin asistența acordată în parcursul european.

„Îmi doresc ca România să participe în continuare la dezvoltarea noastră energetică. Sunt riscuri geopolitice pe care le-am abordat în discuția noastră, iar evitarea lor ne-ar plasa într-un spațiu de stabilitate”, a adăugat șeful statului moldovean.

„România este pentru noi un partener serios și cu bune intenții. Suntem uniți prin istorie, sânge și spirit. Trebuie să le punem în valoare pentru binele nostru al tuturor”, a mai spus Nicolae Timofti.

Președintele moldovean a spus că aceasta este, cel mai probabil, ultima vizită oficială în calitate de președinte în afara țării sale și s-a bucurat că a fost la București.

„Moldova, mai bun prieten și mai apropiat decât România nu are”, a reiterat Nicolae Timofti.

Întrebare: Va semna România acest acord de împurumut de 60 milioane euro?

Klaus Iohannis: Republica Moldova are un nou guvern, are un prim-ministru pe care l-am întâlnit și care pare hotărât să pună în practică ce a promis. Așteptăm primii pași pe calea reformei. După care vom putea să purcedem la acordarea primei tranșe. Este vorba despre condiții care țin de bună guvernanță bancară, independența Justiției. Eu cred că noul guvern are tot interesul pentru a începe rapid toate aceste reforme. Însă nu știm dacă acest proces durează o lună, două, șase luni. Am decis să acordăm un ajutor umanitar pentru a veni în sprijinul oamenilor. Cei care au nevoie urgent sunt cetățenii din Moldova, cu situații complicate. În acest sens este gândit ajutorul umanitar, care vine să suplinească până se ajunge la un acord.

Întrebare: Sunteți convins că Republica Moldova este pe un parcurs european ireversibil?

Nicolae Timofti: Eu cred în perspectiva Republicii Moldova să devină o țară membră UE, o spun cu regret că nu s-a reușit ca noi să parcurgen spre această cale din motivele unor greşeli comise pe parcursul guvernării. Situația nu este simplă, dar eu cred că oamenii vor alege în Parlament forțe pro-europene.

Întrebare: Luni, la Bruxelles, a avut loc o reuniune a consiliului de miniștri a UE, care s-a încheiat cu 13 concluzii legate de Republica Moldova. Erau exprimate mai multe îngrijorări, printre care independența Justiției și libertatea presei în Republica Moldova. Cum a interpretatc România acest mesaj la care România este semnatară.

Klaus Iohannis: Întâlnirea a fost foarte pozitivă. Miniștrii de externe europeni au confirmat că evaluarea noastră asupra situației din Republica Moldova este corectă. În același timp, miniștrii de externe au declarat că ei pun foarte mare preț pe evaluarea pe care o face România și pe demersurile pe care le facem în Republica Moldova. Am toată convingerea că nu vom merge în Moldova să discutăm pe mai multe voci, ci vom merge și vom disucta și România, și UE aceleași lucruri care, în definitiv, sunt în importante pentru noi pentru că sunt principii de la care nu vrem să ne abatem și sunt importante pentru cetățenii din Republica Moldova, pentru că respectarea lor va duce la o integrare europeană avansată și la bunăstare pentru cetățenii Moldovei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri